Βρετανία : Αμετάβλητος στο 2,7% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2003 12:07

Σταθερός, στο 2,7%, διατηρήθηκε τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός στη Βρετανία, καθώς οι εκπτώσεις κατά την περίοδο του νέου έτους, ήταν λιγότερες από τις αντίστοιχες που έγιναν το 2001, αλλά και οι τιμές των τροφίμων χαμηλότερες, με αποτέλεσμα να εξισορροπήσουν τις αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου.

Ο πληθωρισμός για τρίτο μήνα, διατηρήθηκε πάνω από τον στόχο που έχει θέσει η Τράπεζα της Αγγλίας (2,5% σε ετήσια βάση), σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο πληθωρισμός στη Βρετανία θα υποχωρούσε τον Ιανουάριο στο 2,6%.

Η BP Plc, αύξησε τις τιμές της βενζίνης κατά 0,5 πένες το λίτρο, ποσοστό 0,7%, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη συνεχή αύξηση του κόστους των προϊόντων. Η τιμή της αμόλυβδης αυξήθηκε κατά μέσον όρο περίπου 2,44 πένες το λίτρο από την 1η Δεκεμβρίου έως τις 7 Φεβρουαρίου, ανέφερε ο Sean Harley, εκπρόσωπος της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής πώλησης καυσίμων της Βρετανίας.

Η υψηλότερη τιμή του πετρελαίου και το κόστος των κατοικιών, θα πυροδοτήσει τον πληθωρισμό τους επόμενους μήνες, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές. Από την πλευρά της, η Τράπεζα της Αγγλίας χαρακτήρισε «προσωρινά» αυτά τα φαινόμενα και προχώρησε στη μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού αυτόν το μήνα, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1955.

Οι τιμές των ενδυμάτων και των υποδημάτων μειώθηκαν λιγότερο τον Ιανουάριο του 2003, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες πριν από ένα χρόνο, καθώς οι εκπτώσεις άρχισαν νωρίτερα φέτος και τον Δεκέμβριο έγιναν ακόμη μεγαλύτερες εκπτώσεις, σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση.

Το κόστος των φρέσκων λαχανικών μειώθηκε τον περασμένο μήνα και οι τιμές των εποχιακών, υποχώρησαν κατά 7,7% σε σύγκριση με τις αντίστοιχες τιμές που ίσχυαν πριν από ένα χρόνο.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 7% τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας. Το ενδεχόμενο ενός πολέμου των ΗΠΑ στο Ιράκ, που ενδέχεται να επηρεάσει τις προμήθειες πετρελαίου, αύξησε τις τιμές του αργού κατά 6,5% τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2002 και κατά 41% υψηλότερα έναντι του Ιανουαρίου του 2001, έδειξαν τα στοιχεία.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα