Παρέμβαση της κυβέρνησης για τα επιτόκια, ζητά η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων

Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2003 12:16

Δυναμικότερη παρέμβαση της κυβέρνησης προς την πλευρά των τραπεζικών ιδρυμάτων, ώστε να σταματήσει κάθε αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων, πριν οι επιπτώσεις στην αγορά είναι δραματικές για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις ζητεί ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), Γιώργος Κασιμάτης.

Κατά την άποψη του προέδρου της ΚΕΕΕ, είναι αδιανόητο την ίδια στιγμή που επίκειται μείωση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη και ο πληθωρισμός επιδιώκεται να διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, να εμφανίζεται το φαινόμενο αυξήσεων των επιτοκίων χορηγήσεων, που ξεκινά από τα καταναλωτικά δάνεια και δεν αποκλείεται να φθάσει στα δάνεια προς τις επιχειρήσεις.

Το αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων, σημειώνει ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, θα είναι η επιδείνωση της κρίσης στην παραπαίουσα αγορά, η περαιτέρω επιβάρυνση όσων νοικοκυριών και καταναλωτών έχουν, ήδη, δανεισθεί και η αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις ταμειακές τους υποχρεώσεις. Η κρίση αυτή θα έχει επιπτώσεις και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο κ. Κασιμάτης χαρακτηρίζει την τακτική των τραπεζών καταστροφική σε βάρος του οικονομικού και κοινωνικού ιστού της χώρας εξ αιτίας της τακτικής τους και τις καλεί να συνειδητοποιήσουν ότι τα επιτόκια που καταβάλουν οι καταναλωτές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις φθάνουν στο πενταπλάσιο και πλέον του πληθωρισμού, με συνέπεια να δημιουργούν πρόκληση τα κέρδη εκατοντάδων εκατομυρίων ευρώ των τραπεζών, όχι μόνο λόγω ύψους, αλλά και λόγω προέλευσης τους. Την ίδια στιγμή χιλιάδες επιχειρήσεις οδηγούνται σε κλείσιμο και αφανισμό.

Είναι εμφανές, αναφέρει ο κ. Κασιμάτης, ότι στον τραπεζικό χώρο ορισμένοι δεν επιθυμούν τον περιορισμό της δεσπόζουσας θέσης, ούτε και την ένταση του ανταγωνισμού.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα