Αναζητούν 14,3 εκατ. από παράνομες πληρωμές συντάξεων

Εχουν βρεθεί τα 21,5 από τα 35,8 εκατ. ευρώ
Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2013 11:52
UPD:11:52
FOSPHOTOS/Philippos Messinis

Χρήστος Σταϊκούρας, αναπληρωτής υπουργός οικονομικών: «Επιδίωξή μας είναι η εξυγίανση και η βελτίωση της αποδοτικότητας στο θέμα των συντάξεων του Δημοσίου».

Την προσπάθεια για την πλήρη ανάκτηση 35,8 εκατ. ευρώ από 2.264 συντάξεις, οι οποίες καταβάλλονταν, ενώ, όπως εντοπίστηκε, οι δικαιούχοι είχαν αποβιώσει, έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου ένα μήνα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Πρόκειται για περιπτώσεις κατά τις οποίες η σύνταξη καταβαλλόταν κανονικά μετά το θάνατο των δικαιούχων και για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών από την ημερομηνία διαγραφής τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

 Με βάση τους υπολογισμούς της υπηρεσίας συντάξεων, το ποσό των αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων ανερχόταν σε 35.811.994 ευρώ. Από τη μέχρι τώρα αναζήτηση έχει εντοπιστεί το ποσό των 21.489.109 ευρώ.

Για τα υπόλοιπα 14.322.885 ευρώ, συνεχίζεται η αναζήτηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καθώς και η παραπομπή στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.
 
Ανά μήνα

Σε μέση μηνιαία βάση, το δημοσιονομικό όφελος που προκύπτει από τη διαδικασία διαγραφής των θανόντων συνταξιούχων ανέρχεται σε 865.888 ευρώ.  Αναζητούνται ακόμη και οι 1.929 μη απογραφέντες συνταξιούχοι του Δημοσίου, με βάση την απογραφή του περασμένου Οκτωβρίου του 2012, στους οποίους, εν τω μεταξύ, έχει διακοπεί η καταβολή των συντάξεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 169/2007 (ΦΕΚ Α’ 210, 31.08.2007).

Προκαταβολή του 65%

Στο μεταξύ το μέτρο της καταβολής του 50% της σύνταξης μέχρι και τον καθορισμό της τελικής σύνταξης εφαρμόζεται μέχρι στιγμής σε 4.752 εν αναμονή συνταξιούχους, οι οποίοι είχαν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι και τις 30 Μαρτίου. Ο αριθμός των δικαιούχων αυξήθηκε απότομα, αφού ήταν 264 το Ιούνιο και 1.126 τον Ιούλιο.  Ειδικότερα, τη 10η μέρα κάθε μήνα πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων η προβλεπόμενη προκαταβολή σύνταξης μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών.

Ετσι, καταβλήθηκε στις 10 Αυγούστου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η προκαταβολή σύνταξης για το μήνα Αύγουστο σε 4.752 υπαλλήλους, που αποχώρησαν από την υπηρεσία μετά το Μάρτιο 2013 λόγω συνταξιοδότησης, σύμφωνα με τις οριζόμενες από το Νόμο προϋποθέσεις.

Υστερα από τρεις μήνες υλοποίησης του μέτρου, προκύπτει ότι η προκαταβολή σύνταξης, σύμφωνα με τη σύγκριση των απολύτως καθαρών ποσών, έχει τελικά διαμορφωθεί περίπου στο 65% της τελικώς κανονισθείσας σύνταξης που θα λαμβάνει ο δικαιούχος υπάλληλος (μέση σύνταξη, διευθυντής υπουργείου με 35 έτη υπηρεσίας).

Παράλληλα, συνεχίζεται η προσπάθεια από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την περαιτέρω σύντμηση του χρόνου απονομής της σύνταξης των δικαιούχων, οι οποίοι έχουν καταθέσει σχετική αίτηση πριν από το Μάρτιο του 2013, ώστε να λάβουν το συντομότερο δυνατόν το σύνολο της σύνταξης που δικαιούνται.

Αποτέλεσμα της εν λόγω προσπάθειας και, ειδικότερα, της προόδου που έχει συντελεστεί την τελευταία περίοδο είναι να έχει μειωθεί, μεσοσταθμικά, η χρονική διάρκεια για την απονομή της σύνταξης από τους 11 - 12 μήνες το καλοκαίρι του 2012 στους 5 - 6 μήνες κατά την τρέχουσα περίοδο. 

Σχολιάζοντας το σύνολο των παρεμβάσεων στον τομέα των συντάξεων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνιζε, χθες, ότι «στο πεδίο των συντάξεων του Δημοσίου, έχει ξεκινήσει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, από το καλοκαίρι του 2012, μια στοχευμένη προσπάθεια με συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες και διοικητικές πράξεις. Επιδίωξη είναι η εξυγίανση και η βελτίωση της αποδοτικότητας του εν λόγω πεδίου, με στόχο την καλυτέρευση της καθημερινότητας των πολιτών».

Και στην Πάτρα

Τέλος, τουλάχιστον 10 υποθέσεις παράνομης είσπραξης συντάξεων έχουν αποσταλεί από το ΙΚΑ της Πάτρας στη Δικαιοσύνη. Οι υποθέσεις αυτές αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες, τους ελέγχους που έχουν ολοκληρωθεί για το 2011, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι ανάλογοι έλεγχοι και για άλλες χρονιές.

Αναγνώριση για πολιτικούς

Αναγνώριση πλασματικής προϋπηρεσίας για συνταξιούχους βουλευτές, δημάρχους και νομάρχες, επιτρέπει εγκύκλιος του ΕΤΑΜ, επικουρικού ταμείου του ΙΚΑ. Η εγκύκλιος προβλέπει αναγνώριση πλασματικής προϋπηρεσίας για συνταξιούχους βουλευτές, προέδρους κοινοτήτων, δημάρχων και νομαρχών.

Με την εγκύκλιο του ΕΤΑΜ, συντάξιμος θεωρείται ο χρόνος της κοινοβουλευτικής τους θητείας ή της θητείας στους ΟΤΑ, καθώς μπορούν να εξαγοράσουν το διάστημα αυτό στα Ταμεία που ήταν ασφαλισμένοι πριν εκλεγούν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα