...Ειρηνική άνοδος στη Ν.Υ.

Με κέρδη και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2003 00:01
UPD:06:43

Η WALL STREET στήριξε τις ελπίδες της στην ειρήνη χθες, αντιδρώντας καθυστερημένα λόγω της αργίας τη Δευτέρα στις εξελίξεις στο θέμα του Ιράκ, ενώ το κλίμα βελτιώθηκε περισσότερο, καθώς όλοι περιμένουν την αμερικανική πρόταση για νέο ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας για το θέμα.

Ο όγκος των συναλλαγών στην αγορά της Νέας Υόρκης ήταν περιορισμένος, καθώς η σφοδρή χιονοθύελλα που πλήττει την ανατολική ακτή των ΗΠΑ, παραλύοντας τις συγκοινωνίες, κράτησε πολλούς χρηματιστές στα σπίτια τους. Κύκλοι της αγοράς τόνισαν πως, ενώ το χρηματιστήριο δείχνει τάσεις ανάκαμψης, η σοβαρή έλλειψη ρευστότητας αποτελεί σοβαρό εμπόδιο.

Η άνοδος στην αγορά άρχισε την Παρασκευή μετά την παρουσίαση της έκθεσης Μπλιξ στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που φάνηκε ότι απομακρύνει την προοπτική πολέμου στο Ιράκ ή τουλάχιστον δίνει και άλλες ελπίδες για μια ειρηνική διευθέτηση της κρίσης.

Μπροστά η λιανική

Επικεφαλής της χθεσινής ανόδου ήταν οι μετοχές εταιρειών λιανικής, ενώ αντίθετα οι μετοχές αμυντικού εξοπλισμού δέχθηκαν πιέσεις, οι περισσότερες μάλιστα υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 52 εβδομάδων.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε συνολικά 132,35 μονάδες, ποσοστό 1,67%, φθάνοντας στις 8.041,15 μονάδες. Με άνοδο 36,37 μονάδων, ποσοστό 2,78%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.346,54 μονάδες.

Στην Ευρώπη τα χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά, με τους επενδυτές να ποντάρουν περισσότερο στην ειρήνη. Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη της τάξης του 0,9% και 1,6% αντίστοιχα, με τον πρώτο να ανεβαίνει πάνω από τις 800 μονάδες έπειτα από δύο εβδομάδες. Μοναδική εξαίρεση στο γενικό θετικό κλίμα ήταν το χρηματιστήριο της Ζυρίχης, το οποίο υποχώρησε κατά 1,23%.

Εμπειρογνώμονες εκτιμούν πως τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχουν προοπτικές περαιτέρω ανόδου εφόσον φυσικά δεν αλλάξει προς το χειρότερο η κατάσταση στο Ιράκ.

Ο Ντέιβιντ Θουέιτς, της BNP Paribas στο Λονδίνο, τονίζει πως οι αγορές θέλουν να δουν το πρώτο αξιόπιστο βήμα προς την κατεύθυνση μιας λύσης - όποιας λύσης, είτε πόλεμος ή ειρήνη.

Ξεχώρισαν

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των Kingfisher (+8,2%), Sanofi-Synthelabo (+9,5%), UBS (-5,1%), Reuters (-11,7%), ενώ συνολικά ο τομέας τεχνολογίας κατέγραψε κέρδη ακολουθώντας την άνοδο της αγοράς Nasdaq στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα