Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2003 07:02
UPD:07:06

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικοί δείκτες, μετά τα σχόλια των ηγετών των ΗΠΑ και της Βρετανίας, λέγοντας ότι δεν επαπειλείται ένας πόλεμος με το Ιράκ. Οι μετοχές της Canon Inc. και άλλων εξαγωγικών εταιρειών σημείωναν κέρδη, καθώς επικρατεί αισιοδοξία ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις ΗΠΑ δεν θα μειωθεί.

«Υπάρχει μια αίσθηση ανακούφισης στην αγορά, καθώς οι ΗΠΑ δεν θα βιαστούν να μπουν σε έναν πόλεμο χωρίς την συγκατάθεση της διεθνούς κοινότητας και αυτό λειτουργεί υπέρ των μετοχών», ανέφερε ο Sadaji Shibata, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου 67 δισ. δολ. σε μετοχές, με την Daiwa Asset Management Co.

Αντιθέτως, απώλειες σημείωναν οι μετοχές της υπ' αριθμόν δύο σε μέγεθος τράπεζας της Ιαπωνίας, Sumitomo Mitsui Financial Group Inc., καθώς η πρόθεση να προχωρήσει στην πώληση προνομιούχων μετοχών της, αξίας 300 δισ. γιεν (2,5 δισ. δολ.), αποτελεί μειονέκτημα για τους κατόχους κοινών μετοχών.

Ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκυο, κέρδιζε ποσοστό 0,2%, φθάνοντας στις 8.707,47 στη 1:13' μ.μ., τοπική ώρα. Ο δείκτης Topix σημείωνε άνοδο 0,1%, φθάνοντας στις 857,80 μονάδες. Οι μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κομπιούτερ, εμφάνιζαν τα υψηλότερα κέρδη για τον δείκτη.

Κέρδη σημείωναν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών και στις άλλες αγορές της περιφέρειας. Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi κέρδιζε ποσοστό 0,8%. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωναν οι μετοχές της Samsung Electronics Co. Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200, σημείωνε άνοδο 0,5%. Οι μετοχές της News Corp., η οποία πραγματοποιεί περίπου τα 3/4 των συνολικών της πωλήσεων στις ΗΠΑ, κινούντο ανοδικά.

Απώλειες σημείωναν μόνο οι δείκτες στην Ταϊβάν, τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα