Ρευστοποίηση πρόσφατων κερδών

Επέστρεψε ο φόβος του πολέμου
Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2003 00:01
UPD:06:36

ΟΙ ΦΟΒΟΙ για επικείμενο πόλεμο στο Ιράκ επέστρεψαν στη Wall Street, αναγκάζοντας τους επενδυτές να ρευστοποιήσουν κέρδη έπειτα από ένα διήμερο ανόδου που βοήθησε το βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να ενισχυθεί κατά 300 μονάδες.

Το χρηματιστήριο είδε τη σκληρή πραγματικότητα ξανά μπροστά του καθώς εκατοντάδες χιλιάδες στρατού αναπτύσσονται στην περιοχή γύρω από το Ιράκ, ενώ οι ΗΠΑ και η Βρετανία προωθούν νέο ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να εγκρίνει τη χρήση στρατιωτικής βίας για τον αφοπλισμό του Σαντάμ.

Ολοι οι χρηματιστηριακοί δείκτες κατέγραφαν απώλειες αργά το απόγευμα, με τους επενδυτές να αγνοούν τα θετικά στοιχεία για την οικοδομική δραστηριότητα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε συνολικά 40,55 μονάδες, ποσοστό 0,50%, φθάνοντας στις 8.000,60 μονάδες. Με απώλειες 12,22 μονάδων, ποσοστό 0,91%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.334,32 μονάδες.

Στην Ευρώπη

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άλλαξαν απότομα πορεία καθώς νέες ενδείξεις πως οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν σε αφοπλισμό του Ιράκ διά της βίας, σε συνδυασμό με τις μεγάλες απώλειες που κατέγραψε η Deutsche Telekom, κλόνισαν την εύθραυστη εμπιστοσύνη των επενδυτών και διέκοψαν την τριήμερη άνοδο των αγορών.

Ο τομέας τεχνολογίας δέχθηκε το μεγαλύτερο βάρος των πιέσεων με την μετοχή της φινλανδικής Nokia να υποχωρεί κατά 4% έπειτα από την είδηση πως η αμερικανική Motorola ετοιμάζεται να μειώσει εκ νέου τις τιμές στις συσκευές κινητής τηλεφωνίας.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 2,4% και 3%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να απομακρύνεται από το φράγμα των 800 μονάδων. Ο δείκτης των 300 μετοχών είχε ανακάμψει κατά 4,6% την Τρίτη από τα χαμηλά επίπεδα της εξαετίας στα οποία είχε υποχωρήσει την προηγούμενη Πέμπτη.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των Prudential (-6,9%), Deutsche Telekom (-8,7%), France Telecom (-5,8%), Six Continents (+6,4%), Reckitt Benckiser (-10%), BAE Systems (+10%), TeliaSonera (-10%), Numico (-6,6%), Corus (-20%). Η ευρωπαϊκή αγορά εστιάζει την προσοχή της και στην πορεία των εταιρικών κερδών καθώς μεγάλα ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου ανακοινώνουν αποτελέσματα σήμερα (TotalFinaElf, Diageo, L'Oreal, DaimlerChrysler).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα