Γνώμη: Προσδοκίες από τη συνάντηση

Πέμπτη, 08 Αυγούστου 2013 07:00
UPD:11:25
FOSPHOTOS/Alexandros Katsis

Το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και η συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα είναι μια ευκαιρία να αναδειχθούν τα προβλήματα της χώρας σ’ όλα τα επίπεδα (φωτογραφία αρχείου).

Η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, σήμερα στις ΗΠΑ, με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα αποτελεί μια κορυφαία στιγμή για τη χώρα μας. Είναι η ευκαιρία κατά την οποία ο πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα να ενημερώσει, να συζητήσει και να ζητήσει τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, ώστε η χώρα μας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μια σειρά από προβλήματα.

Ο πρωθυπουργός θα αναλύσει τα κρίσιμα ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζει η χώρα μας λόγω και της γεωστρατηγικής θέσης. Θα εξηγήσει ότι τα προβλήματα με τη γείτονα Τουρκία, παρά τη βελτίωση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια, εξακολουθούν να είναι σοβαρά, καθώς και το θέμα των Σκοπίων.

Θα ενημερώσει για τις συνέπειες που προκαλούνται στη χώρα μας από τις εξελίξεις που σημειώνονται στις αραβικές χώρες και προκαλούν, σε συνδυασμό με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τεράστια μεταναστευτικά ρεύματα, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να υφίσταται τις οικονομικές και πολιτικές συνέπειες σε εποχή κρίσης.

Είναι φυσικό η επίσκεψη στις ΗΠΑ του πρωθυπουργού και η συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο να έχει -εκτός από πολιτική- και οικονομική σημασία. Η χώρα μας διέρχεται μια μακρά περίοδο ύφεσης. Σε συνεργασία με την τρόικα εφαρμόζει ένα πρόγραμμα σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο όμως παρουσιάζει αποκλίσεις από τους στόχους του.

Παράλληλα, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, φαίνεται ότι το δημόσιο χρέος δύσκολα μπορεί να μπει σε βιώσιμη τροχιά, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν εκ νέου παρεμβάσεις από την πλευρά των πιστωτών για μείωσή του. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να συζητήσει το πρόβλημα, όπως και το θέμα των επενδύσεων αμερικανικών εταιρειών στη χώρα μας.

Η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να παροτρύνει ομίλους εταιρειών και επιχειρηματίες να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στην Ελλάδα κάνοντας χρήση των ευνοϊκών νομοθετικών κανόνων που έχουν θεσπιστεί στη χώρα μας και αποβλέπουν στην απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στην παροχή φορολογικών και άλλων κινήτρων.

Παράλληλα η χώρα μας έχει θέσει σε εφαρμογή ένα ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, στο οποίο μπορούν να λάβουν μέρος και αμερικανικές εταιρείες συμμετέχοντας στους διαγωνισμούς που κατά καιρούς κάνει το ΤΑΙΠΕΔ. Οι αμερικανικές εταιρείες και πολίτες μπορούν επίσης να επενδύσουν σε δημόσια ακίνητη περιουσία. Ομως, στην προσπάθεια αυτή της οικονομικής στήριξης της χώρας, ουσιαστικό ρόλο θα παίξουν και οι επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός με επικεφαλής ομίλων ή μεμονωμένους επιχειρηματίες.

Το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και η συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα είναι μια ευκαιρία να αναδειχθούν τα προβλήματα της χώρας σ’ όλα τα επίπεδα. Η Ελλάδα έχει ιστορικούς και συμμαχικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ και αυτό παρέχει τη δυνατότητα στον κ. Σαμαρά να προβάλει τα προβλήματα της χώρας και να προσδοκά την ανταπόκριση του προέδρου της.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΛΑΚΟΥΤΣΗΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα