Σκαμπανεβάσματα ψυχολογίας

Από τον τρόμο στην ανακούφιση η Νέα Υόρκη
Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2003 00:01

ΤΕΝΤΩΜΕΝΑ ήταν τα νεύρα των επενδυτών στο τέλος της εβδομάδας στη Wall Street, όμως επικράτησε κλίμα ανακούφισης τελικά, καθώς οι φόβοι περί τρομοκρατικού χτυπήματος στη Ν. Υόρκη -στην έκρηξη στις αποθήκες καυσίμων στο Στέιτεν Αϊλαντ- αποδείχθηκαν αβάσιμοι.

Οι Αμερικανοί επενδυτές κάθονται «σε αναμμένα κάρβουνα» περιμένοντας τις εξελίξεις στο θέμα του Ιράκ, με όλες τις ενδείξεις να φέρνουν πιο κοντά την προοπτική πολέμου στην περιοχή.

Η πιο δραστήρια μετοχή της ημέρας ήταν της SBC Communications, που υποχώρησε κατά 2,6%, ενώ ακολούθησαν σε εμπορευσιμότητα και ενδιαφέρον οι μετοχές των BAE Systems, Agilent Technologies, Aphton Corp, Microtune και Target Corp. Η αμερικανική αγορά βρήκε ενθαρρυντικά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου.

Στην Ευρώπη

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με μικρά κέρδη την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, παρασυρόμενα από την άνοδο των μετοχών αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως η Volkswagen, και καπνοβιομηχανιών, όπως η Gallaher.

Σημαντικά ενισχυμένη (+3%) ήταν και η μετοχή της Generali, του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ομίλου της Ιταλίας, λόγω της πρακτικής ενίσχυσης των μετοχικών μεριδίων εν αναμονή της ετήσιας συνέλευσης των μετόχων τον Απρίλιο.

Το γενικό κλίμα, ωστόσο, παρέμεινε αρνητικό λόγω των φόβων για τις εξελίξεις στο Ιράκ. Οι αγορές περιμένουν πως η αμερικανο-βρετανική συμμαχία θα επιτεθεί στο Ιράκ και εύχονται ένα τέτοιο σενάριο να αρχίσει και να τελειώσει το συντομότερο δυνατό.

Οι ευρωπαϊκές αγορές τρόμαξαν κάπως στο άκουσμα μιας μεγάλης έκρηξης σε αποθήκες καυσίμων στο Στέιτεν Αϊλαντ της Ν. Υόρκης, αφού φοβήθηκαν το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη 0,9% και 1,4%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να ανεβαίνει στις 786,5 μονάδες.

Δημοσιεύματα του Τύπου, που θέλουν τον όμιλο ΒΑΤ να ενδιαφέρεται για την εξαγορά της καπνοβιομηχανίας Gallaher, δημιούργησαν το κατάλληλο περιβάλλον για τοποθετήσεις στις μετοχές των δύο εταιρειών.

Αλλες δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: BP (+3,3%), TotalFinaElf (+2,7%), ENI (+2,8%), ING Groep (-1,8%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα