Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2003 07:05
UPD:11:53

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι κορεατικές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές της Korea Electric Power Corp. και των εταιρειών διΰλισης πετρελαίου, καθώς έντονη είναι η αισιοδοξία που επικρατεί, ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να προχωρήσει στη μείωση των δασμών εισαγωγής αργού πετρελαίου, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η χώρα εισάγει όλες τις ποσότητες πετρελαίου για την κάλυψη των αναγκών της.

Ο δείκτης Kospi εμφάνιζε σημαντικά κέρδη, κατά 12,85 μονάδες, ποσοστό 2,1%, φθάνοντας στις 616,35 μονάδες, στις 12:56' μ.μ. στη Σεούλ, τοπική ώρα. Η κυβέρνηση την Ν. Κορέας, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να μειώσει του δασμούς εισαγωγής πετρελαίου εάν ο μέσος όρος τιμής των 10 ημερών για το αργό από το Ντουμπάϊ, υπερβεί στον δείκτη τα 30 δολ. το βαρέλι. Ο εν λόγω δείκτης αυξήθηκε πάνω από τον μέσο όρο την περασμένη εβδομάδα.

«Μία μείωση των δασμών στο πετρέλαιο, θα βοηθήσει πολύ εταιρείες όπως της Korea Electric Power και άλλων εταιρειών διΰλισης πετρελαίου να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους», ανέφερε ο Park Hyung Ryul, ο οποίος διαχειρίζεται ένα δισ. δολ. σε κορεατικές μετοχές με την KTB Asset Management Co. Την περασμένη εβδομάδα, αγόρασε μετοχές της SK Corp., της μεγαλύτερης εταιρείας διΰλισης πετρελαίου της χώρας.

Αλλού στην περιφέρεια, ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκυο, κέρδιζε ποσοστό 0,8% φθάνοντας στις 8.583,91 μονάδες, τη στιγμή που ο Topix σημείωνε κέρδη 0,2% φθάνοντας στις 841,78 μονάδες. Οι μετοχές της Canon Inc. και άλλων ιαπωνικών εξαγωγικών εταιρειών κινούντο ανοδικά, μετά την υποχώρηση του γιεν έναντι του δολαρίου στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης, αυξάνοντας τις ελπίδες για το αξία των εξαγωγών τους.

Στο Χογκ Κογκ ο δείκτης Hang Seng κέρδιζε ποσοστό 0,3%. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωναν οι μετοχές της τράπεζας, μετά την ανακοίνωση ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να αγοράσει το 8% της China Minsheng Banking Corp., της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας της χώρας.

Στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 κέρδιζε ποσοστό 1,5%. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωναν οι μετοχές της Woolworths Ltd., της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ της χώρας μετά την ανακοίνωσή της για την επαναγορά μετοχών της, αξίας 600 εκατ. δολ. Αυστραλίας (358 εκατ. δολ. ΗΠΑ).

Κέρδη σημείωναν οι δείκτες στην Ταϊλάνδη, τη στιγμή που οι δείκτες στην Ταϊβάν και τη Σιγκαπούρη εμφάνιζαν ελαφρά διαφοροποίηση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα