ΟΗΕ: Στα 1.100 δισ. δολ. η παραγωγή οπίου και κοκαϊνης

Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2003 16:33

H συνολική αξία του παραγόμενου οπίου και της κοκαίνης το 2001 ανήλθε σε 1.100 δισ. δολ., από τα οποία το 1/3 αναλογεί στο σύνολο της αγροτικής παραγωγής των αναπτυσσόμενων χωρών. Από την άλλη, μόνο στις ΗΠΑ οι ζημιές σε υπηρεσίες Υγείας κ.λ.π. ανήλθαν στα 161 δισ. δολ.

Το 2000 στις ΗΠΑ και την Δυτική Ευρώπη ξοδεύτηκαν για κοκαϊνη και ηρωίνη 80 δισ. δολ., εκ των οποίων οι παραγωγοί εισέπραξαν λιγότερο από το 1% και το υπόλοιπο 99% καρπώθηκαν οι διακινητές.

Αυτά τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα που διενήργησε η Επιτροπή του ΟΗΕ για τον Διεθνή Ελεγχο των Ναρκωτικών.

Κατά την εξέταση των οικονομικών επιπτώσεων από την παράνομη καλλιέργεια ναρκωτικών αποδείχθηκε ότι εμποδίζεται η μακρόχρονη οικονομική εξέλιξη. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται το Αφγανιστάν, όπου η τεράστια αύξηση της παραγωγής (αρχές '90) πυροδότησε τον εμφύλιο και προκάλεσε την αποσταθεροποίηση.

Τέλος, σε ότι αφορά το ζήτημα της νομιμοποίησης των ναρκωτικών η έκθεση αναφέρει: «Οι υποστηρικτές προωθούν τους στόχους τους μέσα από επιθετικές, καλά χρηματοδοτούμενες εκστρατείες, όμως τα επιχειρήματα δεν αντανακλούν την αλήθεια. Δεν υπάρχουν ασφαλείς δρόμοι στην κατάχρηση και η κατάχρηση δημιουργεί προβλήματα στους χρήστες, στο περιβάλλον τους και σε ολόκληρη την κοινωνία».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα