Μόνο το 16% των κοινοτικών κονδυλίων του Γ' ΚΠΣ απορρόφησε η Ελλάδα έως το τέλος του 2002, όπως προκύπτει από την απάντηση της αρμόδιας επιτρόπου για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, Μικαέλε Σρέγιερ, σε ερώτη του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Κωστή Χατζηδάκη.
Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης
Οπως αναφέρεται σε σχετικήα ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, εκτός του ότι η χώρα μας έχει απορροφήσει μέχρι σήμερα μόνο το 16% των κονδυλίων από το Γ' ΚΠΣ, σε ορισμένα τομεακά επιχειρησιακά προγράμματα, η κατάσταση είναι απογοητευτική.
Στο επιχειρησιακό πρόγραμμα υγεία, η απορρόφηση είναι της τάξης του 8,7%, στο πρόγραμμα κοινωνία των πληροφοριών 9,9%, ενώ στα επιχειρησιακά προγράμματα αλιεία και σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια, αστικές συγκοινωνίες, η απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων είναι μόνο 7%.
Στις κοινοτικές πρωτοβουλίες (Iterreg, Equal, Urban, Leader), η Ελλάδα επίσης έχει απορροφήσει μόνο το 7% των κοινοτικών ενισχύσεων. Αυτό σημαίνει, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, ότι σε αυτά τα προγράμματα η χώρα μας εισέπραξε μόνο την προκαταβολή (7%), που εισπράττει κάθε μέλος όταν εγκρίνεται ένα πρόγραμμα.
Εξ ίσου απογοητευτική είναι η κατάσταση και στα περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα. Στο ΠΕΠ Ηπείρου, την πιο φτωχή περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η απορρόφηση είναι μόνο 9,9%.
Οσον αφορά στις δεσμεύσεις των κοινοτικών κονδυλίων, η χώρα μας κατά τα πρώτα τρία χρόνια της εφαρμογής του Γ' ΚΠΣ, έχει δεσμεύσει περίπου το 30% των κοινοτικών πόρων.
Οπως επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης, η κυβέρνηση, όντας ανέτοιμη και φοβούμενη μήπως απωλέσει τα κονδύλια κατά τα πρώτα χρόνια του Γ' ΚΠΣ, καθώς τώρα ισχύει ο κανόνας «ν+2», δηλ. τα κονδύλια αποδεσμεύονται δύο χρόνια μετά το έτος της δέσμευσης, ξεκίνησε με πολύ χαμηλές δεσμεύσεις.
Ετσι, ενώ στα πρώτα τρία χρόνια δεσμεύθηκε μόλις το 30% των πόρων, στα επόμενα τέσσερα χρόνια θα πρέπει με υπερπροσπάθεια να δεσμευθεί το 70% και ταυτόχρονα να είμαστε έτοιμοι για πολύ μεγαλύτερες απορροφήσεις, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, καταλήγοντας :
«Αυτή είναι η κληρονομιά που αφήνει πίσω της η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά προφανώς δεν την ενδιαφέρει τι θα γίνει μετά το 2004».