Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2003 12:05

Ελλάδα : Στο 16% η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων το 2002

Μόνο το 16% των κοινοτικών κονδυλίων του Γ' ΚΠΣ απορρόφησε η Ελλάδα έως το τέλος του 2002, όπως προκύπτει από την απάντηση της αρμόδιας επιτρόπου για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, Μικαέλε Σρέγιερ, σε ερώτη του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Κωστή Χατζηδάκη.

Οπως αναφέρεται σε σχετικήα ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, εκτός του ότι η χώρα μας έχει απορροφήσει μέχρι σήμερα μόνο το 16% των κονδυλίων από το Γ' ΚΠΣ, σε ορισμένα τομεακά επιχειρησιακά προγράμματα, η κατάσταση είναι απογοητευτική.

Στο επιχειρησιακό πρόγραμμα υγεία, η απορρόφηση είναι της τάξης του 8,7%, στο πρόγραμμα κοινωνία των πληροφοριών 9,9%, ενώ στα επιχειρησιακά προγράμματα αλιεία και σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια, αστικές συγκοινωνίες, η απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων είναι μόνο 7%.

Στις κοινοτικές πρωτοβουλίες (Iterreg, Equal, Urban, Leader), η Ελλάδα επίσης έχει απορροφήσει μόνο το 7% των κοινοτικών ενισχύσεων. Αυτό σημαίνει, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, ότι σε αυτά τα προγράμματα η χώρα μας εισέπραξε μόνο την προκαταβολή (7%), που εισπράττει κάθε μέλος όταν εγκρίνεται ένα πρόγραμμα.

Εξ ίσου απογοητευτική είναι η κατάσταση και στα περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα. Στο ΠΕΠ Ηπείρου, την πιο φτωχή περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η απορρόφηση είναι μόνο 9,9%.

Οσον αφορά στις δεσμεύσεις των κοινοτικών κονδυλίων, η χώρα μας κατά τα πρώτα τρία χρόνια της εφαρμογής του Γ' ΚΠΣ, έχει δεσμεύσει περίπου το 30% των κοινοτικών πόρων.

Οπως επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης, η κυβέρνηση, όντας ανέτοιμη και φοβούμενη μήπως απωλέσει τα κονδύλια κατά τα πρώτα χρόνια του Γ' ΚΠΣ, καθώς τώρα ισχύει ο κανόνας «ν+2», δηλ. τα κονδύλια αποδεσμεύονται δύο χρόνια μετά το έτος της δέσμευσης, ξεκίνησε με πολύ χαμηλές δεσμεύσεις.

Ετσι, ενώ στα πρώτα τρία χρόνια δεσμεύθηκε μόλις το 30% των πόρων, στα επόμενα τέσσερα χρόνια θα πρέπει με υπερπροσπάθεια να δεσμευθεί το 70% και ταυτόχρονα να είμαστε έτοιμοι για πολύ μεγαλύτερες απορροφήσεις, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, καταλήγοντας :

«Αυτή είναι η κληρονομιά που αφήνει πίσω της η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά προφανώς δεν την ενδιαφέρει τι θα γίνει μετά το 2004».