ΟΠΕΚ : «Δεν θα γίνει όπλο το πετρέλαιο σε περίπτωση πολέμου στο Ιράκ»

Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2003 13:39

Ο ΟΠΕΚ «δεν θα χρησιμοποιήσει το όπλο του πετρελαίου», σε περίπτωση πολέμου εναντίον του Ιράκ, διαβεβαίωσε σήμερα στη Βιένη, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Αλβάρο Σίλβα Καλντερόν.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Αλβάρο Σίλβα Καλντερόν

«Διαχειριζόμαστε το πετρέλαιο στο πλαίσιο της οικονομικής σφαίρας, ως οικονομικό παράγοντα και όχι ως πολεμικό όπλο. Η ικανότητα παραγωγής αδιάθετου πετρελαίου φθάνει τα περίπου τέσσερα εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Εάν παραστεί ανάγκη, μπορούμε να τα διαθέσουμε στην αγορά», είπε.

Τα κράτη μέλη της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης, πολλά από τα οποία είναι μέλη του ΟΠΕΚ, διακήρυξαν χθες στην Κουάλα Λουμπούρ την πρόθεσή τους να χρησιμοποιήσουν το όπλο του πετρελαίου για να επιτύχουν μία ειρηνική διευθέτηση της ιρακινής κρίσης.

Ο κ. Καλντερόν απέδωσε επίσης την άνοδο της τιμής του πετρελαίου στις κερδοσκοπικές κινήσεις εξ αιτίας των ανησυχιών για την έκρηξη πολέμου στο Ιράκ και όχι στον ανεπαρκή εφοδιασμό της αγοράς.

«Οταν η τιμή του βαρελιού ξεπερνά τα 28 δολάρια, είμαστε αναγκασμένοι να την επαναφέρουμε σε ένα επίπεδο ανάμεσα στα 22 και τα 28 δολάρια. Αυτή τη στιγμή δεν το καταφέρνουμε διότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που έχει σχέση με την κερδοσκοπία και όχι με την παραγωγή», εξήγησε ο Αλβάρο Σίλβα Καλντερόν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα