Στα 38,66 δολ. το βαρέλι, η τιμή του αργού πετρελαίου

Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2003 13:42

Στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δωδεκαετίας, εκτινάχθηκαν οι σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς επιδείνωση των καιρικών συνθηκών στις ΗΠΑ απορρόφησαν μεγάλο μέρος των αμερικανικών διαθέσιμων αποθεμάτων πετρελαίου, αφήνοντας τους καταναλωτές ενέργειας επικίνδυνα εκτεθειμένους εν όψει πιθανού πολέμου στο Ιράκ.

Στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, η τιμή του αργού αναρριχήθηκε στα 38,66 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1990 όταν μετά την κατάληψη του Κουβέϊτ από το Ιράκ είχε φθάσει στα 41,15 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του βαρελιού αμερικανικού ελαφρού αργού κυμαινόταν, στις 12:00' ώρα Ελλάδος, στα 38,40 δολάρια έχοντας κερδίσει 70 σεντς.

Το βαρέλι του Μπρεντ, στο International Petroleum Exchange στο Λονδίνο, κέρδιζε 35 σεντς (στα 33,42 δολάρια), ενώ τα αμερικανικά προθεσμιακά συμβόλαια πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκαν και πάλι στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, στα 1,18 δολάρια το γαλόνι.

Χθες, η Energy Information Administration του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας ανακοίνωσε ότι την προηγούμενη εβδομάδα τα αμερικανικά διαθέσιμα αποθέματα πετρελαίου υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1975, στα 272 εκατομμύρια βαρέλια, ελάχιστα απάνω από το αναγκαίο για τη λειτουργία των αμερικανικών διυλιστηρίων όριο των 270 εκατομμυρίων βαρελιών.

Οι τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές ωθήθηκαν επίσης και από την εντατική προσπάθεια των ΗΠΑ για ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Βαγδάτης, παρά τη σθεναρή αντίσταση μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Γαλλία.

Χθες, σε ομιλία του που μεταδόθηκε σε εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους είπε ότι η έξωση του Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν θα βοηθήσει στη διάδοση της δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα