Μέρκελ: Απειλή για την Ευρωζώνη ένα νέο «κούρεμα» χρέους

Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013 12:50
UPD:16:35
REUTERS/THOMAS PETER

Σε σημερινές δηλώσεις της η κ. Μέρκελ επεσήμανε τις πιθανές συνέπειες μιας νέας αναδιάρθρωσης χρέους στη ζώνη του ευρώ και προειδοποίησε για τον κίνδυνο να ζητήσουν και άλλες χώρες μια αντίστοιχη συμφωνία.

Μια δεύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα δημιουργούσε μαζική ανασφάλεια στην Ευρωζώνη, προειδοποίησε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, μία ημέρα μετά το «φρένο» που έβαλε στη συζήτηση περί νέου «κουρέματος» ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε σημερινές δηλώσεις της η κ. Μέρκελ επεσήμανε τις πιθανές συνέπειες μιας νέας αναδιάρθρωσης χρέους στη ζώνη του ευρώ και προειδοποίησε για τον κίνδυνο να ζητήσουν και άλλες χώρες μια αντίστοιχη συμφωνία. Σημειώνεται ότι, πέραν της Ελλάδας, οικονομική βοήθεια έχουν λάβει επίσης η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος.

Άλλη μια συμφωνία για αναδιάρθρωση χρέους «θα μπορούσε να οδηγήσει σε τέτοια μαζική αβεβαιότητα μεταξύ όλων των επενδυτών στην Ευρωζώνη που θα έθετε σε κίνδυνο ό,τι πετύχαμε τα τελευταία χρόνια», είπε η γερμανίδα καγκελάριος.

REUTERS

Η Άγκελα Μέρκελ παραχωρεί σήμερα την ετήσια συνέντευξη Τύπου, λίγο πριν αναχωρήσει για τις καλοκαιρινές της διακοπές. Στη διάρκεια της συνέντευξης, εκτίμησε, μεταξύ άλλων, πως «εάν όλα συνεχίσουν έτσι, η Ελλάδα στο τέλος του έτους θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα», ενώ αναφέρθηκε και στον περιορισμό του ελληνικού ελλείμματος κατά 50%.

Η κ. Μέρκελ εμφανίστηκε, παράλληλα, ικανοποιημένη από την πρόοδο που σημειώνουν οι χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα. «Σε όλες τις υπό κρίση χώρες αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα, μειώνεται το κόστος μονάδας παραγωγής, ενώ έχουν υποχωρήσει σημαντικά τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων», τόνισε και επανέλαβε ότι η ίδια στις προσπάθειές της καθοδηγείται από την επίγνωση ότι η Γερμανία δεν μπορεί μακροπρόθεσμα να ευημερεί, εάν δεν ευημερεί ολόκληρη η Ευρώπη.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Στη διάρκεια της χθεσινής του επίσκεψης στην Αθήνα, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ συνέστησε να σταματήσει η όποια συζήτηση για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετων κινήσεων μείωσης του ελληνικού χρέους από την τρόικα, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Λιου: Στο σωστό δρόμο η Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, δύο ημέρες πριν επισκεφθεί την Αθήνα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου υποστήριξε ότι η Ελλάδα προωθεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

«Η Ελλάδα έχει κινηθεί σε μία πολύ σωστή κατεύθυνση, υλοποιώντας αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», ανέφερε ο αμερικανός ΥΠΟΙΚ σε συνέντευξή του στο Bloomberg, προσθέτοντας πάντως ότι οι Έλληνες «έχουν δύσκολες αποφάσεις μπροστά τους».

Ο Λιου αναμένεται να αφιχθεί στη Μόσχα, όπου σήμερα αρχίζουν οι εργασίες της διήμερης συνόδου των υπουργών Οικονομικών του G20. Όπως είπε, έχει σκοπό να πιέσει τους ευρωπαίους ομολόγους του να τονώσουν την ανάπτυξη.

«Η Ευρώπη πρέπει να εξετάσει προσεκτικά τι μπορεί να κάνει για να κινηθεί και πάλι η μηχανή της ανάπτυξης. Ο κόσμος χρειάζεται την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας», σημείωσε.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ θα φθάσει στην Αθήνα την Κυριακή και θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα