Λιου: Σε σωστό δρόμο η Ελλάδα

Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013 12:16
UPD:13:31
EPA/ALEX WONG POOL

O υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λου θα φθάσει στην Αθήνα την Κυριακή και θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Τη θέση ότι η Ελλάδα προωθεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, δύο ημέρες πριν επισκεφθεί την Αθήνα.

«Η Ελλάδα έχει κινηθεί σε μία πολύ σωστή κατεύθυνση, υλοποιώντας αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», ανέφερε ο αμερικανός ΥΠΟΙΚ σε συνέντευξή του στο Bloomberg, προσθέτοντας πάντως ότι οι Έλληνες «έχουν δύσκολες αποφάσεις μπροστά τους».

Ο Λιου αναμένεται να αφιχθεί στη Μόσχα, όπου σήμερα αρχίζουν οι εργασίες της διήμερης συνόδου των υπουργών Οικονομικών του G20. Όπως είπε, έχει σκοπό να πιέσει τους ευρωπαίους ομολόγους του να τονώσουν την ανάπτυξη.

«Η Ευρώπη πρέπει να εξετάσει προσεκτικά τι μπορεί να κάνει για να κινηθεί και πάλι η μηχανή της ανάπτυξης. Ο κόσμος χρειάζεται την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας», σημείωσε.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ θα φθάσει στην Αθήνα την Κυριακή και θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε τον περασμένο μήνα επί το δυσμενέστερο την πρόβλεψή της για την οικονομία της Ευρωζώνης, εκτιμώντας ότι θα συρρικνωθεί φέτος κατά 0,6%, ενώ προβλέπει ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 2%.

Με αφορμή τις παραπάνω εκτιμήσεις ο Λιου είπε ότι το 2% είναι πόλυ πέρα από τις προσδοκίες της Ευρώπης και πως «το παράδειγμα των ΗΠΑ είναι πραγματικά καλό, αν και έχουν να γίνουν πολλά ακόμη». 

Χαρακτήρισε τέλος «αποφασιστική» τη δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ και «αποτελεσματική» τη νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) για την έξοδο της αμερικανικής οικονομίας από την ύφεση.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα