Η Ν.Υ. άκουσε μόνο τα κακά νέα

Με απώλειες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Τρίτη, 04 Μαρτίου 2003 00:01
UPD:06:42

ΠΤΩΤΙΚΑ άνοιξε η εβδομάδα στη Wall Street, καθώς τα χειρότερα απ' ό,τι αναμενόταν στοιχεία για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ επισκίασαν τον ενθουσιασμό που προκάλεσε η σύλληψη βασικού μέλους της αλ Κάιντα και η απόφαση του Ιράκ να καταστρέψει ορισμένους από τους απαγορευμένους πυραύλους του.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο τομέας μεταποίησης, αν και συνεχίζει να εξαπλώνεται, αναπτύχθηκε με βραδύτερους ρυθμούς απ' ό,τι αναμενόταν το Φεβρουάριο.

Την ίδια στιγμή επανήλθαν στο προσκήνιο τα ερωτηματικά σχετικά με την εταιρική αξιοπιστία μετά την ανακοίνωση της εταιρείας έκδοσης πιστωτικών καρτών Capital One Financial Corp. ότι ο οικονομικός διευθυντής της παραιτήθηκε, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές τον προειδοποίησαν ότι ίσως να κατηγορηθεί για χρήση εμπιστευτικών χρηματιστηριακών πληροφοριών.

O δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε συνολικά 53,33 μονάδες, ποσοστό 0,67%, φθάνοντας στις 7.837,86 μονάδες. Με απώλειες 17,23 μονάδων, ποσοστό 1,29%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.320,29 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άλλαξαν κατεύθυνση στο μέσο της χθεσινής συνεδρίασης για να κλείσουν με απώλειες, αντιδρώντας στα απογοητευτικά επιχειρηματικά νέα και στην υποτονική εικόνα που έδειξε η αγορά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η μετοχή της ιταλικής ασφαλιστικής Generali ξεχώρισε κερδίζοντας 4,7%, εκμεταλλευόμενη τη μάχη που γίνεται για τον έλεγχο της εταιρείας εν όψει της κρίσιμης συνέλευσης των μετοχών τον επόμενο μήνα. Η μετοχή της εταιρείας έχει ενισχυθεί κατά 37% τον τελευταίο μήνα.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,8% και 0,28% αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να παραμένει πολύ κοντά στα χαμηλά επίπεδα της εξαετίας, στα οποία υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα.

Η μετοχή της Aegon υποχώρησε κατά 5,2% με τους χρηματιστές να αποδίδουν την πτώση στις εκτιμήσεις πως η ολλανδική εταιρεία ασφαλειών θα μειώσει το μέρισμά της όταν ανακοινώσει τα αποτελέσματα του 2002 την Πέμπτη. Η χρηματιστηριακή αγορά έχει τιμωρήσει άσχημα όσες εταιρείες ανακοίνωσαν περικοπές μερίσματος.

Σημαντικές ήταν οι απώλειες και για την ιταλική ΕΝΙ (-3,7%) έπειτα από την αρνητική σύσταση επενδυτικής τράπεζας, ενώ πτώση 4,6% κατέγραψε η μετοχή της Deutsche Telekom.

Η ευρωπαϊκή αγορά δεν αντέδρασε στα ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην Ευρωζώνη (ανάκαμψη του δείκτη μεταποίησης το Φεβρουάριο).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα