ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές της Samsung Electronics Co., της Tokyo Electron Ltd. και άλλων εξαγωγικών εταιρειών, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί ότι η ζήτηση στις ΗΠΑ θα υποχωρήσει μετά την ανακοίνωση του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής, ο οποίος αυξήθηκε με τους χαμηλότερους ρυθμούς μέσα σε ένα τρίμηνο.
«Οι ΗΠΑ είναι ακόμη αδύναμες και όλοι εξαρτώμεθα από αυτές», ανέφερε ο Ng Ean Kiam, ο οποίος διαχειρίζεται 600 εκατ. δολ. σε μετοχές με την Credit Agricole Asset Management, στη Σιγκαπούρη, συμπληρώνοντας : «Προτιμούμε μετοχές εταιρειών, οι οποίες εξαρτώνται από την εσωτερική ζήτηση αντί από τις μετοχές εξαγωγικών εταιρειών».
Ο Ng, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει ποιές ακριβώς μετοχές αγοράζει ή πουλά, ανέφερε ότι η Credit Agricol επενδύει σε χώρες όπως είναι η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη και η Κίνα.
Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi έχανε ποσοστό 2,3% φθάνοντας στις 576,28 μονάδες στις 12:04' μ.μ. στη Σεούλ, τη στιγμή που ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκυο, υποχωρούσε κατά 0,3%, σημειώνοντας τις πρώτες απώλειες μέσα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ημερών.
Στην Ταϊβάν ο δείκτης TWSE έχανε 0,8% και στην Αυστραλία οι μετοχές της News Corp., η οποία πραγματοποιεί τα 2/3 των συνολικών της πωλήσεων στην αγορά των ΗΠΑ, οδηγούσαν την πτώση.
Στο Χογκ Κογκ ο δείκτης Hang Seng εμφάνιζε απώλειες, μετά την ανακοίνωση της HSBC Holdings Plc και της Hang Seng Bank Ltd., ότι τα κέρδη τους το 2002 δεν επέτυχαν τις προβλέψεις μερίδας οικονομικών αναλυτών.
Οι μετοχές στην Κίνα και τη Ν. Ζηλανδία κινούντο ανοδικά, τη στιγμή που οι λοιποί δείκτες στην περιφέρεια σημείωναν πτώση. Μικρή διαφοροποίηση εμφάνιζε ο δείκτης Topix. Απώλειες 0,7% είχε ο δείκτης Straits Times στη Σιγκαπούρη, φθάνοντας στις 1.270.26 μονάδες.
Σημειώνεται, ότι, η ανάπτυξη στις ΗΠΑ ενδέχεται να είναι 2% ή και χαμηλότερη το πρώτο εξάμηνο, καθώς το ενδεχόμενο πολέμου στο Ιράκ, καθυστερεί τις επενδύσεις, σύμφωνα με άλλη έκθεση για τη βιομηχανία.