Φρένο στις ταχύτητες της κινητής 3G βάζει η Vodafone

Παρασκευή, 07 Σεπτεμβρίου 2001 19:09

Νέο «χαστούκι» ήταν για τις νέες τεχνολογίες η σημερινή ομολογία της Vodafone, του μεγαλύτερου παροχέα υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, ότι τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς θα λειτουργήσουν μόνον κατά το ένα έκτο της ταχύτητας που αρχικά αναμενόταν. «Μπορούμε να εγγυηθούμε μόνον ταχύτητα 64 kilobytes ανά δευτερόλεπτο, για τη μετάδοση των δεδομένων», ήταν η ανακοίνωση της Vodafone.

Οι ταχύτητες των 64 kb/sec προσιδιάζουν καλύτερα στις επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως η πρόσβαση στα Intranets από τους φορητούς υπολογιστές, παρά στις υπηρεσίες των καταναλωτών που έχουν τόσο διαφημιστεί, όπως για παράδειγμα, το «κατέβασμα» βίντεο κλιπ σε συσκευές τσέπης.

Οι αναλυτές ανέμεναν ταχύτητες μεταξύ 144 και 384 kb/sec και προέβλεπαν ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες, όταν οι παροχείς υπηρεσιών δαπάνησαν 120 δισ. ευρώ για να αγοράσουν τις ευρωπαϊκές άδειες τρίτης γενιάς, με σκοπό να προσφέρουν ασύρματες υπηρεσίες Ιντερνετ.

Η Vodafone έβαλε «φρένο» στις ταχύτητες της τρίτης γενιάς, για να απλουστεύσει την κατασκευή του δικτύου και να εξοικονομήσει χρήματα.

Το ίδιο με τη Vodafone, δηλαδή μείωση του κόστους, κάνουν και οι άλλοι παροχείς υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας.

Η British Telecom και η Deutsche Telekom συνασπίστηκαν για να μοιραστούν τα «βάρη» στη Βρετανία και τη Γερμανία. Η ισπανική Telefonica Moviles και η ολλανδική KPN NV προτίθενται να επωμισθούν από κοινού την υποδομή της κινητής τηλεφωνίας στη Γερμανία, αν και δεν έχουν φτάσει ακόμη σε συμφωνία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα