Υποχωρεί το δολάριο λόγω ανεργίας

Παρασκευή, 07 Σεπτεμβρίου 2001 19:28

Η ανακοίνωση των στοιχείων για την εκτίναξη της ανεργίας στις ΗΠΑ στο υψηλότερο σημείο της τετραετίας, έστειλε το δολάριο χαμηλότερα και προκάλεσε δήλωση από τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει πριν το τέλος του χρόνου.

Η ανεργία έφτασε το 4,9% τον Αύγουστο, έναντι του 4,5% τον Ιούλιο, καθώς οι απολύσεις ανήλθαν στις 113.000.

«Είμαστε μόλις στην αρχή της διαδικασίας για τη μείωση των θέσεων εργασίας», δήλωσε ο Κέβιν Λόγκαν, επικεφαλής αναλυτής της αγοράς στην Dresdner Kleinwort Wasserstein στη Νέα Υόρκη, πριν την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας που αιφνιδίασε τις αγορές.

Το αυξημένο ποσοστό πιστεύεται ότι θα ανησυχήσει τους τραπεζίτες της Φέντεραλ Ριζέρβ, οι οποίοι φοβούνται ότι μ'αυτή την εξέλιξη υπονομεύεται η οικονομία. «Αν όλο και περισσότεροι άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους, οι καταναλωτικές δαπάνες θα μειωθούν», είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ο Μάικ Μόσκοβ, πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ του Σικάγου. «Μιά ανάκαμψη στην παραγωγή θα γινόταν πιό δύσκολη».

Αμέσως μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για την ανεργία, το δολάριο εξασθένισε έναντι του ευρώ, γιατί «ότι είναι κακό για την αμερικανική οικονομία είναι κακό και για το δολάριο», όπως είπε ο Γουίλ Κρέκελ, αναλυτής συναλλάγματος στην Commonwealth Foreign Exchange στο Σαν Φρανσίσκο.

Στον Λευκό Οίκο, ο προεδρικός εκπρόσωπος Αρι Φλέισερ διαβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος είναι πεπεισμένος για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, χάρη στο φορολογικό του πρόγραμμα, αλλά κάλεσε το Κογκρέσο «να μήν πάρει κανένα μέτρο που θα επιβαρύνει την οικονομία, όπως η αύξηση των φόρων» και «να περιορίσει την όρεξή του για τις δαπάνες».

Το ευρώ ενισχύθηκε στα 90,18 σεντς έναντι του δολαρίου, από τα 89,47 πριν τη δημοσίευση της έκθεσης και των 89,57 αργά χτες. Αυτήν την ώρα έχει ισχυροποιηθεί περαιτέρω στα 90,46 σεντς.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα