Τροχιά πτώσης με νευρικότητα

Το Αμστερνταμ στη δίνη λογιστικού σκανδάλου
Τετάρτη, 05 Μαρτίου 2003 00:01
UPD:06:39

ΣΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟ έδαφος παρέμεινε η Wall Street και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, στον απόηχο της συνεχιζόμενης απειλής του πολέμου αλλά και των απογοητευτικών στοιχείων για τις πωλήσεις αυτοκινητοβιομηχανιών.

Η μετοχή της General Motors υποχώρησε ενδοσυνεδριακά κατά 5%, ασκώντας πιέσεις στο δείκτη Dow Jones, μετά την είδηση ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ περιορίστηκαν το Φεβρουάριο, για δεύτερο διαδοχικό μήνα.

Τα στοιχεία αυτά αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες ότι η αμερικανική οικονομία δεν έχει εισέλθει ακόμη σε σταθερή ανάκαμψη και ότι καταναλωτές είναι έτοιμοι να σταματήσουν τις δαπάνες τους. Την ίδια στιγμή, η Deutsche Bank και η DB Securities υποβάθμισαν την επενδυτική κατάταξη της Ford Motor και της General Motors.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε συνολικά 132,99 μονάδες, ποσοστό 1,70%, φθάνοντας στις 7.704,87 μονάδες. Με απώλειες 12,52 μονάδων, ποσοστό 0,95%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.307,77 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επέστρεψαν κοντά στα χαμηλά επίπεδα της εξαετίας χθες ακολουθώντας την πτώση των μετοχών αυτοκινητοβιομηχανιών, ενώ το επενδυτικό κλίμα επιδεινώθηκε μετά τη βομβιστική επίθεση στις Φιλιππίνες.

Η αγορά είναι νευρική και δυσκολεύεται ιδιαίτερα να αποσυνδεθεί από τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Οι μετοχές αυτοκινήτων, όπως η γερμανική BMW και η γαλλική Renault τέθηκαν επικεφαλής της λίστας των χαμένων της ημέρας έπειτα από τις ανακοινώσεις απογοητευτικών πωλήσεων στην αμερικανική αγορά.

Το χρηματιστήριο του Αμστερνταμ βρέθηκε στη δυσχερέστερη θέση στον απόηχο του λογιστικού σκανδάλου της Ahold και των φόβων για την οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών εταιρειών Aegon, ING λόγω της κατάρρευσης των μετοχικών τιμών στα χρηματιστήρια.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 2% και 2,3%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να υποχωρεί στις 753 μονάδες.

Χρηματιστές τόνισαν, ωστόσο, ότι η αυξημένη δραστηριότητα θεσμικών επενδυτών στην ευρωπαϊκή αγορά σημαίνει ότι τα ενεργητικά είναι φθηνά στις τρέχουσες τιμές και το μόνο που απομένει είναι να βρεθεί το κίνητρο για την αύξηση του τζίρου συναλλαγών.

Ο κλαδικός δείκτης αυτοκινητοβιομηχανιών υποχώρησε κατά 6%, αντανακλώντας τις μεγάλες απώλειες των BMW (-6%), Renault (-7%), Peugeot (-8,5%), Porsche (-14%).

Αλλες δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Axa (-4,9%), Allianz (-5,2%), Ahold (-9,2%), Britannic (+16%), TUI (-6,7%), Havas (-9,1%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα