Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 05 Μαρτίου 2003 07:02

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές της Samsung Electronics Co., της Sony Corp. και άλλων εξαγωγικών εταιρειών, καθώς έντονη είναι η ανησυχία ότι οι ΗΠΑ θα επιτεθούν στο Ιράκ χωρίς την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, κάτι το οποίο θα «φρενάρει» τις δαπάνες των καταναλωτών και των εταιρειών σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Οσο πλησιάζει η ώρα του πολέμου, τόσο περισσότερο επηρεάζονται οι καταναλωτές», ανέφερε ο Ji Young, ο οποίος διαχειρίζεται 1,3 δισ. δολ. σε μετοχές με την CJ Investment Trust Management Co., συμπληρώνοντας : «Οι εταιρείες δεν επενδύουν μέχρι να δουν την τελική έκβαση της κατάστασης και αυτό επηρεάζει τις εξαγωγές».

Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 16 μηνών, χάνοντας ποσοστό 2,6% και φθάνοντας στις 561,70 μονάδες στις 12:46' μ.μ. στη Σεούλ, τοπική ώρα. Η Βόρειος Κορέα είπε ότι μία εισβολή των ΗΠΑ ενδέχεται να οδηγήσει σε στρατιωτική σύγκρουση στη Χερσόνησο.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei έχανε ποσοστό 0,4%, φθάνοντας στις 8.446,91 μονάδες. Ο Topix σημείωνε απώλειες 0,6%, φθάνοντας στις 822,77 μονάδες, με τις μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κομπιούτερ και των αυτοκινητοβιομηχανιών, να αποτελούν περίπου το μισό των συνολικών απωλειών του δείκτη.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 κινείτο προς τα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου 3,5 ετών, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνουν οι μετοχές της News Corp., η οποία πραγματοποιεί περίπου τα 2/3 των πωλήσεών της στην αγορά των ΗΠΑ.

Στην Ταϊβάν, ο δείκτης TWSE έχανε ποσοστό 1,7%, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα διακοπεί η παροχή νερού στο βόρειο τμήμα της νήσου, όοπου δραστηριοποιούνται εταιρείες κατασκευής ηλεκτρονικών, όπως η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., λόγω της ξηρασίας.

Ολοι οι άλλοι δείκτες στην περιοχή σημείωναν απώλειες, εκτός από τους δείκτες στη Ν. Ζηλανδία. Στις Φιλιππίνες, ο δείκτης έχανε ποσοστό 1,9%, σημειώνοντας τις πρώτες απώλειες μέσα σε πέντε συνεδριάσεις μετά από τις δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν χθες στο Μιντανάο και είχαν σαν αποτέλεσμα των θάνατο 20 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 140.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα