Κατατέθηκε το απόγευμα της Τρίτης στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του Ιουλίου.
Όπως δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης είναι να έχει ψηφιστεί ως τις 19 Ιουλίου από την ελληνική Βουλή το πολυνομοσχέδιο.
Στο νομοσχέδιο, που έχει 109 άρθρα, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, διατάξεις για την κατάργηση της ειδικότητας των σχολικών φυλάκων από την έναρξη της ισχύος του νόμου και των δημοτικών αστυνομικών από τις 23 Σεπτεμβρίου ενώ όπως προβλέπεται, οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας μεταφέρονται στην ΕΛ.ΑΣ.
Από την κατάργηση του θεσμού τω σχολικών φυλάκων εξαιρούνται οι υπάλληλοι με αναπηρία τουλάχιστον 67% ή όσοι έχουν εξαρτώμενα μέλη με τέτοιου βαθμού αναπηρία, οι πολύτεκνοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες, όσων ο/η σύζυγος τίθεται σε διαθεσιμότητα με τον παρόντα νόμο.
Σύμφωνα με άλλη διάταξη για τη διαθεσιμότητα, επιτρέπεται να καταργούνται θέσεις ανά κατηγορία, κλάδο ή και ειδικότητα σε υπουργεία, αυτοτελείς δημόσιες υπηρεσίες, αποκεντρωμένες διοικήσεις, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού και λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του οικείου υπουργού, σε εκτέλεση σχετικών αποφάσεων του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, μετά από τεκμηρίωση που στηρίζεται σε εκθέσεις αξιολόγησης δομών και σχέδια στελέχωσης.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Για την επιλογή των υπαλλήλων, θα συνεκτιμηθεί η εργασιακή και διοικητική εμπειρία τους, η άσκηση ειδικών καθηκόντων και η εργασιακή φυσιογνωμία του υπαλλήλου. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στον τρόπο εισαγωγής του υπαλλήλου. Αυξημένη μοριοδότηση λαμβάνουν όσοι έχουν εισαχθεί μετά από διαγωνισμό.
Η αποτίμηση των προσόντων αποτυπώνεται σε βαθμολογικό πίνακα από τα Τριμελή Υπηρεσιακά Συμβούλια. Η διάρκεια της διαθεσιμότητας δεν μπορεί να ξεπερνά τους 8 μήνες.
Από τη διαθεσιμότητα εξαιρούνται οι υπάλληλοι που είναι ανάπηροι σε ποσοστό τουλάχιστον 67% ή έχουν εξαρτώμενο μέλος με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, οι πολύτεκνοι, οι προστάτες μονογονεϊκής οικογένειας, υπάλληλος του οποίου ο/η σύζυγος τίθεται σε διαθεσιμότητα.
Επίσης, όσον αφορά στην κινητικότητα επιτρέπεται: α) η μετάταξη μόνιμων πολιτικών υπαλλήλων και η μεταφορά υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που υπηρετούν σε υπηρεσίες, κεντρικές και περιφερειακές, του Δημοσίου, των ανεξάρτητων αρχών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) πρώτου και δεύτερου βαθμού και των λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και β) η μεταφορά υπαλλήλων που διατηρούν τη δημοσιοϋπαλληλική τους ιδιότητα των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) που ανήκουν στο δημόσιο τομέα σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, ανεξάρτητων αρχών, Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού και των λοιπών Ν.Π.Δ.Δ. όταν επιβάλλεται από το συμφέρον της υπηρεσίας υποδοχής, ιδίως για την κάλυψη άμεσων υπηρεσιακών αναγκών και την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.
Η κινητικότητα των υπαλλήλων διασφαλίζεται ότι αντιστοιχεί στην εργασιακή τους φυσιογνωμία και λαμβάνει υπόψη τα περιγράμματα θέσης και καθηκόντων τους, εφόσον αυτά υπάρχουν και τις δηλώσεις προτίμησής τους. Η διαδικασία της μετάταξης ή μεταφοράς υπαλλήλων γίνεται από τα αρμόδια Τριμελή Συμβούλια των φορέων υποδοχής τους.
Ειδικά, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης καταργούνται οι αρμοδιότητες των Τμημάτων Κίνησης και Επισκευών της Δ/νσης Κρατικών Αυτοκινήτων και Επικοινωνιών. Η αρμοδιότητα εξυπηρέτησης των αναγκών μετακίνησης κυβερνητικών προσώπων, επισήμων, επικεφαλής οργανισμών και λοιπών προσώπων μεταφέρεται στις οικείες υπηρεσίες των υπουργείων ή φορέων.
Η αρμοδιότητα διάθεσης αυτοκινήτων και οδηγών για την εξυπηρέτηση ξένων επισήμων μεταφέρεται στο υπ. Εξωτερικών και στη Δ/νση Εθιμοτυπίας.
Η αρμοδιότητα της κίνησης, συντήρησης και επισκευής οχημάτων μεταφέρεται στο υπ. Δ. Τάξης, στις Υπηρεσίες Συνοδείας Ασφαλείας και Προστασίας επισήμων.
Επιπλέον στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν το υπουργείο Δικαιοσύνης, υπάρχει ρύθμιση για τις προσωρινές διαταγές βάσει των οποίων εργαζόμενοι παραμένουν στις θέσεις εργασίας τους (άρθρα 105 και 106).
Μεταξύ άλλων, προβλέπεται πως αγωγές για άκυρη απόλυση εργαζομένου με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, η πραγματική απασχόληση του οποίου έχει διαταχθεί ως ασφαλιστικό μέτρο, οι οποίες κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου είναι εκκρεμείς και έχουν προσδιοριστεί να εκδικαστούν μετά την 1.11.2013 εκδικάζονται υποχρεωτικά, ύστερα από κλήση οποιουδήποτε διαδίκου μέχρι την 1.11.2013, διαφορετικά αίρεται αυτοδικαίως το ασφαλιστικό μέτρο που έχει διαταχθεί.
Επίσης, προβλέπεται πως αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων για την προσωρινή ρύθμιση καταστάσεως επί διαφορών για άκυρη απόλυση εργαζομένου με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, για τις οποίες έχει χορηγηθεί προσωρινή διαταγή και οι οποίες κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου είναι εκκρεμείς, εκτός ορισμένων περιπτώσεων, και έχουν προσδιοριστεί να εκδικαστούν μετά την 1.11.2013, εκδικάζονται υποχρεωτικά, ύστερα από κλήση οποιουδήποτε διαδίκου μέχρι την 1.11.2013, διαφορετικά παύει αυτοδικαίως η ισχύς της προσωρινής διαταγής.
Σε ό,τι αφορά τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για το υπουργείο Εργασίας, προβλέπεται ότι από το 2017 ο κατώτατος μισθός θα διαμορφώνεται με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, έπειτα από διαβούλευση και εισήγηση του υπουργού Εργασίας.
Ακόμη προβλέπεται η ενοποίηση της διαδικασίας είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλιστικών οργανισμών με τη δημιουργία Ενιαίου Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).
Τι αλλάζει στη φορολογία
Τις διατάξεις για την εφαρμογή του φόρου πολυτελείας στα ΙΧ αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού άνω των 1.929 κυβικών, των σκαφών αναψυχής και των δεξαμενών κολύμβησης (πισίνες) περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε απόψε στη Βουλή.
Όπως αναφέρεται στο πολυνομοσχέδιο, λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών και για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος θα εφαρμοστεί από το 2013 αντί του 2014 που προβλέπονταν, ο φόρος πολυτελείας. Μάλιστα για την καταβολή του φόρου οι υπόχρεοι θα λάβουν ειδικό εκκαθαριστικό από την εφορία.
Επίσης το νομοσχέδιο περιλαμβάνει το νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος που είχε τεθεί σε διαβούλευση, καθώς και τις διορθώσεις που έγιναν μετά το δημόσιο διάλογο. Προβλέπει ακόμη την αύξηση από 2 τοις χιλίοις σε 3,5 τοις χιλίοις του φόρου συναλλαγών στο χρηματιστήριο από 1 Αυγούστου 2013.
Μεταξύ άλλων σύμφωνα με το νομοσχέδιο:
- Διατηρείται η έκπτωση 1,5% στην εφάπαξ καταβολή φόρου γεγονός που σημαίνει ότι δεν αυξάνεται η παρακράτηση φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους.
- Παραμένει επίσης στο 55% η προκαταβολή φόρου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ΟΕ και ΕΕ.
- Επανέρχεται η απαλλαγή από το τεκμαρτό εισόδημα της δωρεάν παραχώρησης κατοικίας μέχρι 200 τμ από γονείς προς τα παιδιά και το αντίστροφο.
- Και οι φοιτητές ηλικίας ως 25 ετών θα θεωρούνται προστατευόμενα μέλη των φορολογούμενων γονιών τους, ενώ απαλλάσσεται από τη φορολογία η διατροφή που καταβάλλεται για τα παιδιά.
- Στις περιπτώσεις διαφορών μεταξύ δηλωθέντος και τεκμαρτού εισοδήματος οι διαφορές αυτές θα φορολογούνται με βάση τα ισχύοντα κλιμάκια και συντελεστές στην κατηγορία που ανήκει ο φορολογούμενος.
- Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος στα εισοδήματα από ενοίκια. Παράλληλα αυξάνεται από 10% στο 11% ο συντελεστής του πρώτου κλιμακίου φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια (για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ).
- Δεν προβλέπεται η συλλογή αποδείξεων από τους φορολογούμενους.
- Μειώνεται στο 15% από 20% ο φόρος υπεραξίας για ακίνητα
- Διατηρείται η ισχύουσα κλίμακα φορολόγησης για τις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης.