Σε συμφωνία για τμηματική εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Σε ανακοίνωσή του το Eurogroup εκφράζει την ικανοποίησή του για τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και την τρόικας σχετικά με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα ενώ εκφράζει επίσης την εκτίμησή του για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι έλληνες πολίτες.
Όπως σημειώνει, σε γενικές γραμμές το πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο και η Ελλάδα έχει σημειώσει περαιτέρω πρόοδο στην εφαρμογή φορολογικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αν και σε ορισμένες περιπτώσεις η πρόοδος αυτή πραγματοποιείται με αργούς ρυθμούς.
Ακόμη ζητεί από τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να τηρούν τις δεσμεύσεις τους για την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες, τονίζει πως έχουν ήδη οδηγήσει σε αξιόλογη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
Αυτές οι μεταρρυθμίσεις, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, είναι το κλειδί για την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Ωστόσο το Eurogroup παρατηρεί πως χρειάζεται επιπλέον δουλειά τις επόμενες εβδομάδες ώστε να εφαρμοστούν όλες εκείνες οι ενέργειες που απαιτούνται για την επόμενη εκταμίευση.
Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρεται στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης έτσι ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότατα του δημόσιου τομέα και παράλληλα να συρρικνωθεί.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι τον Ιούλιο θα καταβληθούν στην Ελλάδα 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. θα προέλθουν από τον EFSF και 1,5 δισ. ευρώ από τις επιστροφές των κερδών από τα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης (πρόγραμμα SMP).
Επιπλέον, τον Οκτώβριο αναμένεται η εκταμίευση 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τον EFSF και τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα SMP.
Ο επικεφαλής της Ευρωζώνης επεσήμανε ότι οι εταίροι περιμένουν από την Ελλάδα να τηρήσει τα προαπαιτούμενα τις επόμενες μέρες, υιοθετώντας το πολυνομοσχέδιο και τις νομοθετικές πράξεις για την κινητικότητα στο δημόσιο τομέα και τις μεταρρυθμίσεις.
Ακόμη διαβεβαίωσε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα επιστρέψουν στην Ελλάδα τα κέρδη τους από τα ελληνικά ομόλογα, ενώ ερωτηθείς γιατί το συνολικό ποσό είναι 6,8 δισ. ευρώ, ενώ γίνονταν λόγος για 8,1 δισ. ευρώ, απάντησε ότι «εμείς βαδίσαμε σε σχέση με τα συμφωνηθέντα και αυτά που προβλέπει το πρόγραμμα».
Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν διαφαίνεται χρηματοδοτικό κενό στο ορατό μέλλον για την Ελλάδα και πως σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάτι τέτοιο στα τέλη του 2014, θα βρεθούν τρόποι αντιμετώπισής του.
Σχετικά με την εκκρεμότητα που υπάρχει με το χαρτοφυλάκιο ομολόγων ελληνικού δημοσίου που κατέχουν κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης είπε ότι η διαδικασία συνεχίζεται και πως είναι πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα.
Σύμφωνα με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου αναμένεται να συνεδριάσει στις 24 Ιουλίου για την έγκριση των 1,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Όπως διαβεβαίωσε, το Ταμείο δεν έχει κανένα λόγο να διακόψει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας «γιατί είμαστε εταίροι στο πλαίσιο της τρόικας».
Σε ερώτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είπε ότι «η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο δημοσιονομικό τομέα, φέτος θα εμφανίσει μικρό πλεόνασμα και όλα δείχνουν ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος».
Παράλληλα επεσήμανε ότι υπάρχει δέσμευση των εταίρων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, την οποία το ΔΝΤ θα συζητήσει με τους Ευρωπαίους στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2014.
Σε δηλώσεις του, ο επίτροπος Οικονομίας Ολι Ρεν υπογράμμισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στο δημοσιονομικό τομέα και τόνισε ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε σωστή τροχιά.
Ωστόσο, είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από την κυβέρνηση σε πολλούς τομείς γιατί μόνο έτσι, όπως είπε, θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και θα δημιουργηθεί απασχόληση.
«Πρέπει να επισπευστεί η φορολογική μεταρρύθμιση όχι μόνο για την αύξηση των εσόδων, αλλά και για λόγους δικαιοσύνης», είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει επίσης να γίνει η μεταρρύθμιση στο δημόσιο όχι μόνο για οικονομίες αλλά για να υπάρξει ένας πραγματικός δημόσιος τομέας που θα προσφέρει στους πολίτες υπηρεσίες.
«Οι τιμές δεν μειώνονται στην Ελλάδα εξαιτίας των εμποδίων που υπάρχουν στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων και οι πολίτες πληρώνουν το κόστος», εκτίμησε.
Για το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων σημείωσε ότι έχει υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση ενώ ζήτησε να υπάρξει μια δυναμική το επόμενο διάστημα.
Τέλος ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ αφού αναφέρθηκε στα 3 δισ. ευρώ που θα δοθούν στην Ελλάδα από τον Μηχανισμό και τα 2 δισ. ευρώ σε επιστροφές κερδών, σημείωσε ότι με τη δόση του Ιουνίου 3,3 δισ. ευρώ έχουν χορηγηθεί στη χώρα μας τα 131 από τα συνολικά 145 δισ. ευρώ.