Την αβεβαιότητα που εξακολουθεί να υφίσταται όσον αφορά στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, παρά τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup, επισημαίνει η Eurobank στην εβδομαδιαία της έκθεση «7 Ημέρες Οικονομία».
Όπως σημειώνει, ο βασικός λόγος για την μη καταβολή του συνόλου της χρηματοδότησης έχει να κάνει κυρίως με την δυνατότητα άσκησης πίεσης για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Η καταβολή του συνολικού ποσού για το 2013 και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 θα περιόριζε τα διαπραγματευτικά εργαλεία που θα είχαν οι χώρες της Ευρωζώνης για να προωθήσουν την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία για τα έσοδα από το πρόγραμμα ANFA & SMP για το 2013 προκύπτει ότι τα συνολικά έσοδα από το πρόγραμμα SMP είναι 2,0 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από το ANFA είναι 0,6 δισ. ευρώ.
Συνεπώς δεν έχει καταστεί δυνατή η συμφωνία μεταξύ των Κεντρικών Τραπεζών των χωρών μελών για την αναχρηματοδότηση (rollover) των ελληνικών ομολόγων που είχαν οι κεντρικές τράπεζες στο χαρτοφυλάκιο τους.
Αυτό σημαίνει ότι υφίσταται χρηματοδοτικό κενό συνολικού ύψους €0,6 δισ. μέχρι το τέλος του 2013 που οι δανειστές είναι υποχρεωμένοι να καλύψουν με άλλο τρόπο, παρατηρούν οι συντάκτες της έκθεσης.
Τα δύο παραπάνω σημεία αναμένεται να συμβάλλουν στην αύξηση της αβεβαιότητας για την Ελληνική Οικονομία ιδιαίτερα μετά τις γερμανικές εκλογές (22/09/2013), εκτιμούν. «Ας μην ξεχνάμε εδώ ότι το ΔΝΤ απαιτεί εκ του καταστατικού του την εξασφάλιση της χρηματοδότησης της χώρας για τους επόμενους 12 μήνες για να μπορεί να καταβάλει τις προβλεπόμενες από το 2ο Πρόγραμμα Σταθεροποίησης δόσεις και ότι για το 2ο εξάμηνο του 2014 έχει ήδη διαπιστωθεί χρηματοδοτικό κενό το oποίο θα πρέπει να καλυφθεί είτε μέσω της αγοράς (δανεισμού) είτε μέσω νέου δανεισμού ή απομείωσης του υπάρχοντος δανεισμού από τον επίσημο τομέα (ΕΕ,ΕΚΤ, ΔΝΤ)».
Επιπλέον, τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2013 τονίζουν για μια ακόμη φορά το πρόβλημα της υστέρησης των εσόδων. Σημαντική υστέρηση στην πληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων – μόλις €3,4 δισ. μέχρι το τέλος Ιουνίου 2013 – δε συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της ρευστότητας της οικονομίας, αναφέρει η έκθεση.
«Αναμένουμε ότι και η διαδικασία ρυθμίσεων των οφειλών προς το Δημόσιο όπως αυτή ψηφίστηκε στο πολυνομοσχέδιο της 28ης Απριλίου 2013 θα συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των φορολογικών εσόδων τους επόμενους μήνες», σημειώνουν οι αναλυτές της Eurobank.
Στις θετικές εξελίξεις συμπεριλαμβάνουν, ωστόσο, το ότι η χώρα μας εμφανίζεται πλέον στην 4η θέση από πλευράς απορροφητικότητας των διαθέσιμων πόρων των Ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων.
«Η πρόοδος που συντελέστηκε τους τελευταίους μήνες ήταν σημαντική, παρά τα τεράστια προβλήματα ρευστότητας που εντάθηκαν από τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, με πιο χαρακτηριστικό την διακοπή των εργασιών στους μεγάλους οδικούς άξονες το 2011», επισημαίνουν.