Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πέμπτη, 06 Μαρτίου 2003 10:24

ΤΑΣΕΙΣ ανάκαμψης εμφανίζουν κατά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης οι ευρωπαϊκές μετοχές μετά τη χθεσινή άνοδο της Wall Street κι εν μέσω προσδοκιών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προβεί σήμερα σε μείωση των επιτοκίων.

Η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά ότι η κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, προκειμένου να δώσει ώθηση στην οικονομία της ευρωζώνης, η οποία επιβραδύνεται. Η απόφαση της ΕΚΤ θα ανακοινωθεί στις 14:45 (ώρα Ελλάδος).

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 3.571,3 μονάδες αυξημένος κατά 0,22%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 2.672,23 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 0,65% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 2.528,83 μονάδες καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 1,23%.

Η άνοδος ωστόσο χαρακτηρίζεται εύθραυστη, καθώς τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν είναι στην πλειονότητά τους αποθαρρυντικά, ενώ παραμένει η αβεβαιότητα γύρω από τις εξελίξεις στο θέμα του Ιράκ. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν και οι ανησυχίες για τις προοπτικές των ευρωπαϊκών εξαγωγών λόγω της σημαντικής ενίσχυσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Κλέμεντ, εξέφρασε χθες τον έντονο προβληματισμό του για τις επιπτώσεις του ισχυρού ευρώ στις γερμανικές εξαγωγές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα