Μπ. Κερέ: Παραμένει ο κίνδυνος καθυστέρησης της ανάκαμψης

Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2013 17:25
UPD:17:32
EPA/LUCAS DOLEGA

Ο Μπενουά Κερέ σημείωσε ότι σύμφωνα με το βασικό σενάριο της κεντρικής τράπεζας, η ανάκαμψη θα ξεκινήσει εντός του έτους στην Ευρωζώνη, τονίζοντας ωστόσο ότι οι κίνδυνοι παραμένουν (φωτογραφία αρχείου).

Τον κίνδυνο η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη να καθυστερήσει ορισμάνα τρίμηνα επισημαίνει ο αξιωματούχος της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, χωρίς να αποκλείει το –χειρότερο- σενάριο της πολυετούς στασιμότητας «ιαπωνικού τύπου».

Κατά την ομιλία του στο Amundi World Investment Forum, ο κ. Κερέ σημείωσε ότι σύμφωνα με το βασικό σενάριο της κεντρικής τράπεζας, η ανάκαμψη θα ξεκινήσει εντός του έτους στην Ευρωζώνη, τονίζοντας ωστόσο ότι οι κίνδυνοι παραμένουν.

«Εάν επαληθευτούν τα σενάρια κινδύνου σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η ανάκαμψη μπορεί να μετατεθεί μερικά τρίμηνα προς τα πίσω», δήλωσε το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ.

«Ακόμη πιο ανησυχητικό, ωστόσο, είναι το ενδεχόμενο μιας σταθερής επιβράδυνσης. Πρέπει να ληφθούν μέτρα προκειμένου να αποτραπεί αυτό το σενάριο», τόνισε.

«Ένα εξαιρετικά ανησυχητικό σενάριο για την Ευρωζώνη αφορά στην πιθανότητα να μην έχουν ολοκληρωθεί οι προσπάθειες των τραπεζών για μείωση της μόχλευσης και αναδιάρθρωση των ισολογισμών τους. Οι ισολογισμοί των προβληματικών μετοχών μπορούν να αποτελέσουν τροχοπέδη για την ανάκαμψη και να αποτελέσουν μόνιμο εμπόδιο της οικονομικής ανάπτυξης».

Παρότι παραδέχθηκε ότι ίσως υπάρχουν κάποιες τράπεζες-ζόμπι, ο τραπεζικός κλάδος στην Ευρωζώνη βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με την Ιαπωνία τη δεκαετία του 1990.

Πηγή: Reuters
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα