Γ. Στουρνάρας: Πρόοδος σε όλα τα θέματα

Κυρ. Μητσοτάκης: Θα είμαστε έτοιμοι τη Δευτέρα
Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2013 16:40
UPD:22:22
REUTERS/GIORGOS MOUTAFIS

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας στο Μέγαρο Μαξίμου (φωτογραφία αρχείου)

Για «πρόοδο σε όλα τα θέματα» των διαπραγματεύσεων με την τρόικα έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, τονίζοντας παράλληλα ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν αύριο και μεθαύριο και ενδεχομένως και την Κυριακή.

«Πηγαίνουμε για πολιτική συμφωνία τη Δευτέρα», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραδέχθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών είναι δύσκολες, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα είμαστε έτοιμοι τη Δευτέρα».

Ανέφερε ακόμη ότι απαραίτητα πρέπει να υπάρξει συμφωνία στα θέματα Δημοσίου και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα συνολικής αύξησης του αριθμού των απολύσεων πέρα από τις 15.000 για τις οποίες έχει δεσμευθεί η ελληνική πλευρά.

Προηγήθηκε συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος αργότερα συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, εν όψει της συνάντησης που είχε ο τελευταίος το βράδυ της Πέμπτης με τους εκπροσώπους των δανειστών, στο γραφείο του στη Βουλή.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε την ανάγκη οι επισκέψεις της τρόικας να λειτουργούν έτσι ώστε να αναδεικνύονται τα μεγάλα επιτεύγματα της χώρας και οι προοπτικές που έχει πλέον η Ελλάδα για οριστική έξοδο από την κρίση και όχι να αναδεικνύονται μόνο τα ανοικτά ζητήματα και τα προβλήματα, τα οποία πολλές φορές επαναλαμβανόμενα, δημιουργούν μία άδικη εντύπωση και δεν συμβάλλουν στην ενθάρρυνση της ελληνικής κοινωνίας.

Επίσης επέμεινε στη θεμελιώδη θέση πως ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία αντέχει νέα δημοσιονομικά μέτρα και κατά τη διάρκεια της συζήτησης δεν ετέθη ζήτημα νέων δημοσιονομικών μέτρων.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκε το θέμα της ανεργίας και η ανάγκη για δημιουργία θέσεων εργασίας κυρίως στους τομείς της αυτεπιστασίας και της κοινωφελούς εργασίας σε συνεργασία με τους δήμους.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε τη θέση του για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, όχι μόνο λόγω της οικονομικής σημασίας, αλλά και λόγω της συμβολικής και ψυχολογικής σημασίας που έχει το μέτρο αυτό για την τόνωση της αγοράς.

Στο κρίσιμο ζήτημα της κινητικότητας, συζητήθηκαν οι νέες προτάσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ενώ βασικό σημείο στο οποίο επέμεινε ο κ. Βενιζέλος ήταν η ανάγκη διαχωρισμού της διαδικασίας αξιολόγησης δομών και υπηρεσιών και της διαδικασίας αξιολόγησης του προσωπικού που υπηρετεί στο δημόσιο και τον δημόσιο τομέα.

Απολύσεις και κινητικότητα στο επίκεντρο των διαπραγγματεύσεων

Βασικές εκκρεμότητες στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα παραμένουν οι απολύσεις και η κινητικότητα, θέματα τα οποία αναμένεται να συζητηθούν και σε νέα συνάντηση που θα έχει η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τους εκπροσώπους των δανειστών αύριο.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης φαίνεται πως προτείνει τη μείωση του χρόνου διαθεσιμότητας κάτω από τους 12 μήνες ως αντιστάθμισμα στην παράταση για την κινητικότητα, που ζητεί από την τρόικα.  Προκειμένου ειδικότερα να εξασφαλίσει την παράταση για υπαγωγή 12.500 υπαλλήλων σε κινητικότητα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, προτάθηκε από το υπουργείο να υπάρξει ανάλογη με την καθυστέρηση μείωση του χρόνου παραμονής των υπαλλήλων στη διαθεσιμότητα.

Αυτό σημαίνει ότι προτείνεται οι 12.500 υπάλληλοι, που θα υπαχθούν σε κινητικότητα, να μην πληρωθούν με το 75% του μισθού τους το ανώτερο για 12 μήνες, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία, αλλά για μικρότερο χρονικό διάστημα. Μετά το πέρας του καθορισμένου χρονικού διαστήματος, οι υπάλληλοι ή θα έχουν μεταταχθεί ή θα απολυθούν.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της αποδοχής από την τρόικα των μετατάξεων ως κινητικότητα, η διαπραγμάτευση βρίσκεται, κατά τα φαινόμενα, σε καλό δρόμο. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιμένει οι μετατάξεις εκπαιδευτικών και δημοτικών υπαλλήλων να συνυπολογιστούν στον αριθμό των 12.500 υπαλλήλων που πρέπει να μετακινηθούν άμεσα. Χθες, η τρόικα έδειχνε ανυποχώρητη στο συγκεκριμένο θέμα και απαιτούσε να βγουν σε διαθεσιμότητα οι υπάλληλοι πριν μετακινηθούν. Σήμερα ωστόσο, εμφάνισε την ενδεχόμενη συγκατάθεσή της ως διαπραγματευτική υποχώρηση.

Εάν τελικά συμψηφισθούν οι μετατάξεις με την κινητικότητα, η ελληνική κυβέρνηση θα διευκολυνθεί, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες- το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει 5.000 μετατάξεις εκπαιδευτικών (πληροφορικής και φυσικής αγωγής) από τη δευτεροβάθμια, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Επιπλέον, αναμένεται να τεθούν σε κινητικότητα 3.000 δημόσιοι υπάλληλοι και 2.500 δημοτικοί υπάλληλοι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα