Κριτική ΣΕΒ στον νέο Κώδικα Φορολογίας

Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2013 14:03
UPD:14:13
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΕΒ

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, με το ν/σ «η πολυπόθητη διαφάνεια του συστήματος μόνο εν μέρει προωθείται».

Τη θέση ότι «η από μακρού εκκολαπτόμενη μεταρρύθμιση στο φορολογικό σύστημα δεν ξεκινά με θετικούς οιωνούς» διατυπώνει ο ΣΕΒ, με αφορμή το προσχέδιο του Κώδικα Φόρου Εισοδήματος που τέθηκε σε διαβούλευση.

Ο Σύνδεσμος εστιάζει την κριτική του στο γεγονός ότι από το σχετικό νομοσχέδιο «απουσιάζει παντελώς η αναπτυξιακή διάσταση».

Καταλογίζει μάλιστα στο υπουργείο Οικονομικών ότι επέλεξε να αγνοήσει παντελώς «σωρεία τεκμηριωμένων προτάσεων που επιδιώκουν να στηρίξουν την ανάπτυξη» που έχουν διατυπωθεί την τελευταία τριετία από τον επιχειρηματικό κόσμο. 

Επίσης, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, με το ν/σ «η πολυπόθητη διαφάνεια του συστήματος μόνο εν μέρει προωθείται». «Ειδικότερα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «δεν προκύπτουν βελτιώσεις ή διασφαλίσεις στις τεχνικές φορολογικού ελέγχου των επιχειρήσεων –απλά τεκμαίρεται ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι a priori αντικειμενικοί και ότι οι φορολογούμενοι οφείλουν να τους εμπιστεύονται χωρίς επιφυλάξεις».

Ακόμη, ο Σύνδεσμος παρατηρεί ότι διατηρείται η πολυπλοκότητα που ενέχει η ύπαρξη πολλαπλών φορολογικών συντελεστών για διάφορα αντικείμενα, δεν διευκολύνεται η αντικειμενικοποίηση των αναγνωριζόμενων δαπανών, δεν υπάρχουν ξεκάθαρες μεταβατικές διατάξεις.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμη ότι ο προσχέδιο συντάχθηκε με προχειρότητα και θέτει ως παράδειγμα το άρθρο 23, όπου αναφέρεται: «Οι ακόλουθες δαπάνες δεν εκπίπτουν: α) τόκοι από δάνεια που λαμβάνονται από την επιχείρηση κατά το μέτρο που υπερβαίνουν τους τόκους που θα προέκυπταν εάν το επιτόκιο ήταν ίσο με το επιτόκιο που ισχύει για τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου τρίμηνης διάρκειας κατά τον χρόνο σύναψης του δανείου».

«Η διάταξη αυτή είναι τόσο αδιανόητη και πρωτόγνωρη, που στην καλύτερη περίπτωση μόνο ως χονδροειδές λάθος μπορεί να θεωρηθεί», σημειώνει ο ΣΕΒ.

«Το προσχέδιο δίνει την εντύπωση ότι σχεδιάστηκε παραβλέποντας ότι η οικονομία και οι επιχειρήσεις βιώνουν μία βαθιά κρίση που οδηγεί σε δεκάδες χιλιάδες λουκέτα και σε εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους –με αποτέλεσμα την απαξίωση του παραγωγικού ιστού της χώρας», συμπληρώνει.

Ο Σύνδεσμος θεωρεί τέλος «εμπαιγμό» το χρονικό περιθώριο των 4 εργάσιμων ημερών που δόθηκε για δημόσια διαβούλευση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα