Eurobank: Η οικονομία δεν αντέχει την επανάληψη των καθυστερήσεων του 2012

Τρίτη, 02 Ιουλίου 2013 18:36
UPD:18:47
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ

Σύμφωνα με την ανάλυση της τράπεζας, η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφύγει την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας, σχετικά με την εκταμίευση της δόσης. Στη φωτογραφία, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν εισέρχεται στο Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να συναντηθεί με τον ΥΠΟΙΚ Γιάννη Στουρνάρα.

«Εφικτή λύση» και «προτιμότερη από την επανάληψη του αρνητικού παραδείγματος του 2ου εξαμήνου του 2012», αποτελεί σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο της Eurobank «7 Ημέρες Οικονομία» η τμηματική καταβολή της επόμενης δόσης, με βάση την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές της τράπεζας, τα κρίσιμα σημεία της διαπραγμάτευσης περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση της διοικητικής μεταρρύθμισης μέσω της επίτευξης των στόχων του προγράμματος κινητικότητας και τις  αποχωρήσεις από το δημόσιο, την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των ασφαλιστικών ταμείων και την ολοκλήρωση της αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος.

Η αποτελεσματική ολοκλήρωση των παραπάνω θεμάτων από τη νέα κυβέρνηση θα οδηγήσει στην επιτυχημένη αξιολόγηση από τους εκπροσώπους των δανειστών, γεγονός που με τη σειρά του θα επιτρέψει την εκταμίευση της δόσης.

Σύμφωνα με τους ίδιους τρία είναι τα ενδεχόμενα όσον αφορά την καταβολή της δόσης:

  • Η άμεση εκταμίευση του συνόλου του ποσού. Με δεδομένη την περιορισμένη πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής στα ανοικτά θέματα της διαπραγμάτευσης το συγκεκριμένο ενδεχόμενο μοιάζει μακρινό, εκτιμoύν οι συντάκτες της έκθεσης.
  • Η τμηματική εκταμίευση των δόσεων με βάση προκαθορισμένα κριτήρια. Σύμφωνα με την ανάλυση της τράπεζας, το συγκεκριμένο ενδεχόμενο μοιάζει ως το πιο πιθανό κατά την άποψη μας αφού εξασφαλίζει τους δανειστές από πιθανές υπαναχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
  • Η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας και η συνέχιση της αβεβαιότητας σχετικά με την εκταμίευση της δόσης. «Το συγκεκριμένο ενδεχόμενο είναι αυτό που η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφύγει με κάθε τρόπο», σημειώνεται στο δελτίο της Eurobank, προειδοποιώντας ότι αυτό θα οδηγήσει σε μια κατάσταση παρόμοια με αυτή του δευτέρου εξαμήνου του 2012.

«Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφύγει το τρίτο ενδεχόμενο με κάθε τρόπο. Είναι αναγκαίο να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες της για την επίτευξη έστω της τμηματικής καταβολής της δόσης. Δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία της ανάκαμψης», προσθέτει η ανάλυση.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΥΡΩΒ



Σχολιασμένα