Γνώμη: Η πρώτη επαφή είναι δύσκολη

Τρίτη, 02 Ιουλίου 2013 07:00
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση συνεχίζει το δρόμο της τετραετίας, οφείλει να τηρήσει τους όρους του μνημονίου, ανεξάρτητα από τα πρόσωπα που θα βρίσκονται κάθε φορά στις θέσεις-κλειδιά.

Ξαφνικός θάνατος στην Υγεία, «χειρουργείο» στις ΔΕΚΟ. Με λίγα λόγια, η ψυχοσωματική κατάσταση της πολιτικής ηγεσίας της δημόσιας διοίκησης απέναντι στην τρόικα παρουσιάζει μια δύσκολη κλινική εικόνα, όπου ουδείς μπορεί να διαβεβαιώσει για τη συνέχεια.

Ισως, μάλιστα, ορισμένες φορές ο ξαφνικός θάνατος να είναι προτιμότερος από το χειρουργείο και την εντατική, καθώς όταν βρεθείς αντιμέτωπος με το οριστικό και το αμετάκλητο αποφασίζεις να προχωρήσεις παρακάτω, ενώ ως μονίμως διασωληνωμένος παραμένεις στο μεταίχμιο προσδοκώντας ένα θαύμα.

Ο νέος υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, εμφανίζεται πιο αποφασισμένος πάντως από το νέο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, και ενδεχομένως να «κερδίσει» πιο γρήγορα τους τροϊκανούς, που σήμερα του χτυπούν αποφασιστικά την πόρτα. Ισως ο κ. Γεωργιάδης άκουσε την ομιλία του πρωθυπουργού την Κυριακή, με την οποία έπεσε η αυλαία του 9ου Συνεδρίου της ΝΔ, ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να... σπάσει αβγά».

Το θέμα είναι να μην κάνει την... ομελέτα ο κ. Μητσοτάκης, διότι εάν η μόνη λύση είναι αυτή που ο ίδιος έχει προτείνει, να επιμένει δηλαδή στη θέση απέναντι στην τρόικα ότι χρειαζόμαστε παράταση και αυτοί οφείλουν να περιμένουν ένα εξάμηνο, δηλαδή μέχρι τέλους του έτους, για την κινητικότητα, τότε είναι βέβαιο ότι θα έχουμε μια... κάρτα κυριολεκτικά από τα αποδυτήρια, αφού με το καλημέρα οι ελεγκτές θα αρχίσουν να βγάζουν κάρτες και να μοιράζουν ποινές.

Οι όροι του μνημονίου, άλλωστε, είναι σαφέστατοι, όλοι οφείλουν να τους γνωρίζουν, εκτός εάν δεν έτυχε να το έχουν διαβάσει ακόμη. Και από τη στιγμή που η ίδια κυβέρνηση συνεχίζει το δρόμο της τετραετίας, οφείλει να τους τηρήσει, ανεξάρτητα από τα πρόσωπα που θα βρίσκονται κάθε φορά στις θέσεις-κλειδιά. Αν, για παράδειγμα, σε ένα χρόνο γίνει νέος ανασχηματισμός και η κινητικότητα μένει σε ακινησία ή φουσκώνουν ακόμη τα χρέη του ΕΟΠΥΥ, δύσκολα θα μπορέσει να πείσει η κυβέρνηση ότι η αναποτελεσματικότητα είναι θέμα... προσώπων.

Εκείνος από τους νέους υπουργούς που βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, ως έχων ουσιαστική εμπειρία από επαφές με την τρόικα, είναι ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ας ελπίσουμε, ωστόσο, ότι αυτή τη φορά πρόλαβε, πριν αναλάβει και πάλι υπουργικό θώκο, να διαβάσει το επικαιροποιημένο μνημόνιο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα