Ακινητοποιημένοι οι επενδυτές

Κλίμα ατονίας στη Νέα Υόρκη
Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2003 00:01
UPD:06:45

ΥΠΟΤΟΝΙΚΟ παρέμεινε το κλίμα στη Wall Street κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς η απειλή του πολέμου και οι αντιθέσεις στα Ηνωμένα Εθνη συγκρατούν κάθε αγοραστικό ενδιαφέρον.

«Οι επενδυτές έχουν παραλύσει, αναμένοντας τις εξελίξεις στο Ιράκ», αναφέρουν αναλυτές. Ιδιαίτερα ευάλωτο είναι και το οικονομικό περιβάλλον, γεγονός που κάνει τους επενδυτές να διερωτώνται εάν η αγορά θα παρουσιάσει μία σταθερή άνοδο, όταν θα διευθετηθεί η κρίση στο Ιράκ.

Οι ανησυχίες του πολέμου έπληξαν ιδιαίτερα χθες τον αεροπορικό τομέα, με τη μετοχή της AMR, του μητρικού ομίλου της American Airlines, να υποχωρεί 25% και της Delta Air Lines 20%.

Η American Airlines άρχισε συζητήσεις με τράπεζες της Wall Street, με σκοπό την εξασφάλιση χρηματοδότησης στο πλαίσιο πιθανής διαδικασίας πτώχευσης, σύμφωνα με πηγές.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε συνολικά 44,12 μονάδες, ποσοστό 0,58%, φθάνοντας στις 7.524,06 μονάδες. Με απώλειες 6,90 μονάδων, ποσοστό 0,54%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.271,47 μονάδες.

Στην Ευρώπη

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατάφεραν να καλύψουν το αρχικά χαμένο έδαφος, για να κλείσουν με οριακές μεταβολές τη χθεσινή νευρική συνεδρίαση, καθώς η απότομη πτώση μετοχών του τομέα αυτοκινήτου αντιστάθμισε τα κέρδη των μετοχών ασφαλειών και τηλεπικοινωνιών, με την αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στο Ιράκ να εξακολουθεί να επηρεάζει αρνητικό το επενδυτικό κλίμα.

Χαρακτηριστικό της συνεδρίασης στην ευρωπαϊκή αγορά ήταν ο χαμηλός όγκος συναλλαγών. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης των 300 επιλεγμένων μετοχών έκλεισε χωρίς μεταβολές στις 706,8 μονάδες έχοντας υποχωρήσει ενδοσυνεδριακά στις 696,45 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 18 Δεκεμβρίου 1996.

Το κλίμα για τις ευρωπαϊκές μετοχές έγινε χειρότερο μετά το συνδυασμό των εκτιμήσεων για παρατεταμένη εξασθένηση του δολαρίου σε περίπτωση πολέμου στο Ιράκ. Οι μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών παρουσίασαν εικόνα κατάρρευσης, οδηγώντας τον χρηματιστηριακό δείκτη DAX, της Φραγκφούρτης, στα χαμηλότερα από το Δεκέμβριο του 1995.

Οι μετοχές των Volkswagen και DaimlerChrysler ηγήθηκαν της πτώσης ακολουθούμενες από την Ericsson (-9,1%), ενώ στον αντίποδα, οι μετοχές των Swiss Re, Aegon, Prudential κέρδισαν έδαφος, όπως επίσης των Deutsche Telekom και Nokia. Ο τομέας μέσων ενημέρωσης κατέρρευσε στα χαμηλότερα της δεκαετίας, αντανακλώντας τις απώλειες των Pearson, Reed Elsevier, ενώ στη Μαδρίτη τα κέρδη Repsol συνέβαλαν στην ανάκαμψη των εθνικών χρηματιστηριακών δεικτών.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα