ΙΕΑ : Πρόβλημα στην αγορά πετρελαίου σε περίπτωση πολέμου στο Ιράκ

Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2003 13:55

Στην «κόψη του ξυραφιού» βρίσκεται η αγορά πετρελαίου, καθώς η εναπομείνασα πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του ΟΠΕΚ έχει συρρικνωθεί στο ήμισυ του όγκου των εξαγωγών ιαρακινού αργού, προειδοποιεί η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας (IEA).

H ΙΕΑ σημειώνει, στην πλέον πρόσφατη μηνιαία έκθεσή της, ότι η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου το περασμένο δίμηνο έχει αφήσει πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ, εξαιρουμένου του Ιράκ και της Βενεζουέλας, ύψους 900.000 βαρελιών ημερησίως τη στιγμή που η προμήθεια της αγοράς με ιρακινό αργό ανέρχεται σε 1,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Στην περίπτωση επίθεσης των ΗΠΑ κατά της Βαγδάτης η ποσότητα αυτή θα λείψει ενώ το Κουβέϊτ έχει δηλώσει ότι πιθανώς θα απαιτηθεί η αναστολή εξαγωγών έως και 700.000 βαρελιών ημερησίως κουβεϊτιανού αργού ως μέτρο προφύλαξης.

Η σημερινή έκθεση της IEA θέτει υπό αμφισβήτηση τους ισχυρισμούς του ΟΠΕΚ ότι είναι σε θέση να διαθέσει περίπου 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως στην περίπτωση αμερικανικής επίθεσης.

Η χθεσινή απόφαση του διεθνούς οργανισμού να διατηρήσει αμετάβλητες τις ποσοστώσεις των χωρών-μελών του συνοδεύθηκε από δέσμευση να αναλάβει δράση για την εξασφάλιση της προμήθευσης της αγοράς με πετρέλαιο εάν αυτό απαιτηθεί, δέσμευση η οποία καθησύχασε τις διεθνείς αγορές με αποτέλεσμα την υποχώρηση των τιμών του αργού.

Η Σαουδική Αραβία κατέχει το μεγαλύτερο μέρος της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας του ΟΠΕΚ και η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας αμφισβητεί την ικανότητα του βασιλείου να αντλήσει 10 εκατομμύρια βαρέλια αργού ημερησίως, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η προβολή της ΙΕΑ για το επίπεδο παραγωγής σαουδαραβικού αργού στα μέσα Μαρτίου κάνει λόγο για 9,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αφήνοντας της μόνο 400.000 βαρέλια ημερησίως ως πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα.

Η Σαουδική Αραβία έχει δηλώσει ότι είναι σε θέση να αυξήσει την παραγωγή της σε 10,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέσα σε διάστημα 90 ημερών, αν και σύμφωνα με τις σχετικές εκτιμήσεις της IEA προβλέπεται δυνατότητα αύξησης σε 9,7 εκατ. βαρέλια τον Απρίλιο και σε 10 εκατ. βαρέλια τον Μάϊο.

Τον Φεβρουάριο, η παραγωγή πετρελαίου, παγκοσμίως, αυξήθηκε κατά 1,96 εκατ. βαρέλια ημερησίως, από τα οποία το 1,5 εκατ. προήλθε από τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ, αναφέρει στην έκθεσή της η IEA.

Τέλος, διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή της για τη ζήτηση παγκοσμίως το 2003, σε 78,01 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα