Αρνητικό ρεκόρ επταετίας στο χρηματιστήριο του Λονδίνου

Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2003 14:26

Πτώση 3,66% σημειώνει αυτή την ώρα (14:15) στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100, ο οποίος έχει υποχωρήσει στις 3.326,2 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά και πλέον ετών.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στη βρετανική χρηματιστηριακή αγορά είναι το γεγονός ότι από το σύνολο των μετοχών που συνθέτουν τον παραπάνω δείκτη μόνο εκείνη του ομίλου MAN κινείται ανοδικά.

Τις σημαντικότερες απώλειες (28%) καταγράφει η μετοχή της Canary Wharf. Ακολουθεί ο τίτλος της Invensys με πτώση 13,4%.

Οι μετοχές των πετρελαϊκών BP και Shell υποχωρούν κατά 5,38% και 4,09% αντιστοίχως.

Η γενικευμένη πτώση αποδίδεται κυρίως στις εντεινόμενες ανησυχίες για το ενδεχόμενο ενός νέου πολέμου στον Κόλπο και για τις συνέπειές του στην παγκόσμια οικονομία. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που ξεσπάσει πόλεμος κατά του Ιράκ θα υπάρξουν «σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις» και παράλληλα συστήνει στις κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων έτσι ώστε να αντισταθμισθούν οι ποικίλες αρνητικές επιπτώσεις.

Ο διεθνής Οργανισμός στην έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, έκθεση που θα δημοσιοποιηθεί τον ερχόμενο μήνα, επισημαίνει ότι ένας παρατεταμένος πόλεμος κατά του Ιράκ θα μπορούσε να κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία περίπου 1-2 ποσοστιαίες μονάδες από το ρυθμό της αναπτυξιακής της πορείας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα