Το διπλό χτύπημα στα εμπορεύματα διαμορφώνει την τάση

Εβδομαδιαία ανάλυση εμπορευμάτων
Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2013 10:39
UPD:10:39

Του Ole S. Hansen, Head of Commodity Strategy της Saxo Bank

Την περασμένη εβδομάδα, παράλληλα με το ανατιμημένο δολάριο, πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν  σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες προϊόντων, με τις πρόσφατες απώλειες στα χρηματιστήρια των αναδυόμενων οικονομιών να επεκτείνονται και στις αναπτυγμένες.

Τα εμπορεύματα δεν αποτέλεσαν εξαίρεση, με τους σημαντικότερους δείκτες να παρουσιάζουν αρνητικές αποδόσεις, κυρίως λόγω της νέας μείωσης στη ζήτηση για τα  βιομηχανικά και πολύτιμα μέταλλα.

Η ισχνή μεταποιητική δραστηριότητα και η άνοδος των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων στην Κίνα, σε συνδυασμό με τις πρώτες επίσημες συζητήσεις από την πλευρά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για πρόωρη λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, οδήγησαν τις αγορές εμπορευμάτων σε διόρθωση. Αυτά τα δύο θέματα είναι που απασχολούν και θα απασχολήσουν τις αγορές, καθώς πιθανώς οδηγούμαστε σε περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας. Οι επενδυτές στο βόρειο ημισφαίριο ετοιμάζονται να μειώσουν την έκθεσή τους στα χρηματοοικονομικά προϊόντα, πριν από την περίοδο του καλοκαιριού. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η οποία διαρκεί συνήθως μέχρι το τέλος Αυγούστου, οι αγορές θα χαρακτηριστούν από χαμηλή δραστηριότητα που τείνει να δημιουργεί μεγαλύτερες  του κανονικού κινήσεις στην αγορά.

Η αρνητική απόδοση του δείκτη εμπορευμάτων DJ-UBS για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα, προήλθε από τις πωλήσεις στα πολύτιμα και βιομηχανικά μέταλλα, με τον κλάδο της ενέργειας να αποτελεί μια «θάλασσα ηρεμίας», μέσα στην γενικότερη καταστροφή. Ο τομέας της γεωργίας κατάφερε να αποκτήσει λίγα κέρδη, βοηθούμενος από τις θετικές αποδόσεις για το καλαμπόκι και το σιτάρι.

Συνολικά, 19 από τα 24 κύρια εμπορεύματα υποχώρησαν, και σύμφωνα με τους παραπάνω παράγοντες, δεν αποτελεί έκπληξη ότι στις τελευταίες 5 θέσεις του παρακάτω πίνακα βρίσκουμε τα μέταλλα. Το ασήμι υποχώρησε κατά 10%, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2010 και οι συνολικές του απώλειες από την αρχή του έτους ανήλθαν σχεδόν στο 33%. Το δολάριο ενισχύθηκε σχεδόν κατά 1,4% σε σχέση με αρκετά νομίσματα, γεγονός που βοηθάει στην εξήγηση της πρόσφατης τάσης.

Ο χρυσός και το ασήμι συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, τα πολύτιμα μέταλλα υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες, με το χρυσό και το ασήμι να αγγίζουν τα χαμηλότερα επίπεδα  από το Σεπτέμβριο του 2010. Σε αυτό συνέβαλαν η ανατίμηση του δολαρίου, οι αυξημένες πραγματικές αποδόσεις των αμερικάνικων ομολόγων και οι ανησυχίες για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κίνας. Οι κερδοσκόποι ενίσχυσαν τις θέσεις πώλησης μετά από τη διάσπαση της στήριξης των 1.300 δολαρίων ανά ουγκιά στο χρυσό, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 1.150 δολάρια ανά ουγκιά.

Το γεγονός ότι ο χρυσός υποχωρεί από τον περασμένο Οκτώβριο, οδηγεί πολλούς στο συμπέρασμα ότι οι ρευστοποιήσεις των θεσμικών επενδυτών και οι θέσεις πώλησης των hedge funds θα πρέπει να έχουν φτάσει κοντά στο σημείο ολοκλήρωσής τους. Οι υπόλοιπες αγορές στις αναπτυγμένες οικονομίες, όπως οι αγορές μετοχών και ομολόγων έχουν περιθώρια για περαιτέρω πτώση. Σε αυτό το πλαίσιο, ο χρυσός θα μπορούσε να επωφεληθεί, όμως το ενισχυμένο δολάριο ίσως περιορίσει την όποια στήριξη. Το ασήμι καταγράφει συνεχώς χαμηλότερα υψηλά τις τελευταίες 15 εβδομάδες, με την τιμή του σε σχέση με το χρυσό να έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο σημείο από τον Αύγουστο του 2010. Στο κλείσιμο της περασμένης εβδομάδας κατέγραψε μια εντυπωσιακή πτώση κατά 61% σε σχέση με το υψηλό του 2011, στα 50 δολάρια ανά ουγκιά. Με αυτά τα δεδομένα, οποιαδήποτε μεταβολή στον τομέα των πολύτιμων μετάλλων θα πρέπει να προέλθει από το χρυσό, καθώς η τρέχουσα κατάσταση της προσφοράς και της ζήτησης δεν παρέχει επαρκή υποστήριξη. 

Οι βραχυπρόθεσμες προβλέψεις παραμένουν αβέβαιες, με το δολάριο να ανακτά την ισχύ του, ενώ τα επιτόκια των Αμερικάνικων ομολόγων συνεχίζουν να αυξάνονται με σταθερό σχετικά πληθωρισμό. Στην περίπτωση που στους επόμενους μήνες, οι επιδόσεις της αμερικάνικης οικονομίας υπολείπονται των προσδοκιών, το σενάριο για πρόωρο περιορισμό της υφιστάμενης νομισματικής πολιτικής μπορεί να απομακρυνθεί παρέχοντας στήριξη στο χρυσό. Προς το παρόν όμως, οποιαδήποτε αλλαγή της τάσης μπορεί να θεωρηθεί ως απλή διόρθωση.

Προσωρινή ηρεμία στην αγορά πετρελαίου

Το αργό πετρέλαιο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού συνεχίζει να κινείται εντός των αναμενόμενων ορίων. Την περασμένη Τετάρτη, η προσπάθεια του αργού πετρελαίου WTI να ξεπεράσει το ψυχολογικό φράγμα των 100 δολαρίων ανά βαρέλι ανεκόπη από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικών Υποθέσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed). Το ανατιμημένο δολάριο ανάγκασε τα hedge funds και τους κερδοσκόπους επενδυτές να μειώσουν τις θέσεις αγοράς που είχαν ανέλθει σε πρωτοφανή επίπεδα έως τις 11 Ιουνίου, που την τελευταία φορά που σημειώθηκαν λόγω των ανησυχιών για τις κυρώσεις στο Ιράν την περασμένη άνοιξα, είχαν οδηγήσει σε άνοδο της τιμής του αργού πετρελαίου WTI πάνω από τα 105 δολάρια ανά βαρέλι.

Καθώς τα προβλήματα στην παραγωγή πετρελαίου των κεντροδυτικών ΗΠΑ αποκαθίστανται, η διαφορά στην τιμή ανάμεσα στο αργό πετρέλαιο WTI και στο Brent μειώθηκε περαιτέρω. Η τρέχουσα διαφορά στα 7,2 δολάρια ανά βαρέλι αποτελεί τη χαμηλότερη διαφορά από τις αρχές του 2011. Με την εν λόγω αγορά να συνεχίζει να βρίσκεται σε πλάγια κίνηση, οι επενδυτές έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στη διαφορά ανάμεσα στις δύο ποιότητες αργού πετρελαίου, γεγονός που εξηγεί σε κάποιο βαθμό τις αυξημένες θέσεις αγοράς στο αργό WTI, σε σχέση με τις αντίστοιχες θέσεις στο αργό Brent.

Οι κυριότεροι παράγοντες για την αγορά πετρελαίου, εκτός από την τιμή του δολαρίου είναι:

Παράγοντες που ευνοούν την άνοδο της τιμής:

  • Οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή, οι οποίες τις τελευταίες εβδομάδες αύξησαν την τιμή
  • Η αυξημένη ζήτηση από τα διυλιστήρια, με μια παρατεταμένη περίοδο συντήρησης των υποδομών
  • Η αναμενόμενη αύξηση στην κατανάλωση καυσίμων τους επόμενους μήνες, κυρίως από τη Σαουδική Αραβία και την Ιαπωνία

Παράγοντες που ευνοούν την πτώση της τιμής:

  • Η μειωμένη ζήτηση από την Κίνα, σε ακολουθία των ισχνών επιδόσεων της οικονομίας
  • Η αυξημένη εγχώρια παραγωγή των ΗΠΑ, που για πρώτη φορά στα τελευταία 16 χρόνια ξεπερνά τις εισαγωγές
  • Οι εκτενείς κερδοσκοπικές θέσεις αγοράς που στην παρούσα περίοδο δεν τεκμηριώνονται

Στις επόμενες εβδομάδες, αυτοί οι αντικρουόμενοι παράγοντες θα συνεχίσουν να εγκλωβίζουν την αγορά σε μια πλάγια κίνηση με μεγαλύτερη την πιθανότητα για μια ενδεχόμενη ανοδική διόρθωση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα