Γνώμη: Τα προβλήματα παραμένουν

Σάββατο, 22 Ιουνίου 2013 07:00
UPD:11:04
EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Το ΚΕΠΕ προβλέπει πως η οικονομία θα βρεθεί σε ύφεση έστω και οριακή και το 2014. Οι πολίτες θα συνεχίσουν να μην μπορούν να πληρώνουν έγκαιρα τους φόρους τους και να απειλούνται με κατασχέσεις.

Οι εκλογές δεν ήταν ό,τι το καλύτερο αυτή την περίοδο, για πολλούς λόγους. Αυτό, όμως, πρώτη από όλους όφειλε να το γνωρίζει η κυβέρνηση και να μην προκαλεί εκλογές με αψυχολόγητες ενέργειες, που φέρνουν τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Οταν δεν θέλεις εκλογές, δεν προκαλείς την κοινωνία και τους κυβερνητικούς σου εταίρους με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως συνέβη με το κλείσιμο της ΕΡΤ. Ποιο είναι το αποτέλεσμα της κίνησης αυτής; 

Πρώτον, ακύρωσε την όποια μεταρρύθμιση θα μπορούσε να γίνει στην ΕΡΤ, η οποία τη χρειαζόταν. Με την πρακτική, με την οποία έγινε, διαφώνησαν και οι εταίροι δανειστές, αφού κανείς δεν την επικρότησε ανοιχτά. Συμφωνούν (και επιβάλλουν) με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά «η διαδικασία είναι θέμα της κυβέρνησης», είπαν όλοι, γνωρίζοντας ότι παρόμοιες πρακτικές δεν εφαρμόζονται σε προηγμένα κράτη. Η ΕΡΤ ασφαλώς και δεν μπορούσε να συνεχίσει με τον τρόπο που λειτουργούσε. Δεν επιλέγεις όμως μία διαδικασία που κινδυνεύει να ακυρώσει τη συνολική μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Δεν είναι μόνο η ΕΡΤ, είναι εκατοντάδες οι δημόσιοι φορείς που χρήζουν εξυγίανσης και σύντομα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του μνημονίου.

Δεύτερον, η μεθόδευση προκάλεσε μια πρωτοφανή πολιτική κρίση, που έφερε τη χώρα προ των εκλογών, αλλά και την απώλεια ενός κυβερνητικού εταίρου. Οπως λένε, ο βασικότερος παράγοντας που απέτρεψε τις εκλογές ήταν οι γερμανικές εκλογές που γίνονται σε λίγους μήνες και σε καμία περίπτωση η γερμανική κυβέρνηση δεν ήθελε να θυμηθούν οι πολίτες της το ελληνικό πρόβλημα. Οι συνέπειες των χειρισμών στην κρατική ραδιοτηλεόραση αποτέλεσαν και μάθημα για τον πρωθυπουργό, ο οποίος έψεξε τους εμπνευστές της διαδικασίας που παραλίγο να μας οδηγήσει στις κάλπες καλοκαιριάτικα.

Σε κάθε περίπτωση, οι πολιτικές εξελίξεις του τελευταίου διημέρου αποτελούν μια καλή ευκαιρία για την κυβέρνηση για ένα νέο ξεκίνημα, αλλά ταυτόχρονα γνωρίζει πως τα δύσκολα είναι μπροστά. Το success story ξεχνιέται και από την ίδια την κυβέρνηση, γιατί δεν στηριζόταν σε κανένα δεδομένο. Πρόοδο αποτελεί η επιβράδυνση του ρυθμού της ύφεσης και ο ρυθμός ανόδου της ανεργίας, αλλά αυτό δεν λύνει προβλήματα σε μια οικονομία που είναι σε ύφεση για έξι χρόνια.

Το ΚΕΠΕ προβλέπει πως η οικονομία θα βρεθεί σε ύφεση έστω και οριακή και το 2014. Οι πολίτες θα συνεχίσουν να μην μπορούν να πληρώνουν έγκαιρα τους φόρους τους και να απειλούνται με κατασχέσεις. Η αγορά θα συνεχίσει να στενάζει από έλλειψη ρευστότητας, την οποία δεν επιλύει μόνη της η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ μόνιμη είναι η αγωνία για τη λήψη και πρόσθετων μέτρων το φθινόπωρο, με το νέο έλεγχο της τρόικας.

Π. Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα