Ernst & Young: Εντός του 2014 επιστρέφει στην ανάπτυξη η Ελλάδα

Σε ύφεση η Ευρωζώνη και το 2013
Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2013 16:27
UPD:16:55
REUTERS/MICHAEL BUHOLZER

Το δεύτερο εξάμηνο του 2014 η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξη.

Επιστροφή στην ανάπτυξη το β’ εξάμηνο του 2014 «βλέπουν» οι αναλυτές της Ernst & Young για την ελληνική οικονομία, εξαιτίας της συνεχιζόμενης λιτότητας και των δυσχερειών στον τραπεζικό κλάδο.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση «Eurozone Forecast (EEF) Summer 2013», η ελληνική οικονομία οδεύει για μια ακόμη χρονιά έντονης συρρίκνωσης, της τάξης του 5,5% για το τρέχον έτος.

Ωστόσο, το δεύτερο εξάμηνο του 2014 η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης, η οποία τα έτη 2015-2017 θα κυμαίνεται μεταξύ 1,5% -2% κατά μέσο όρο.

Ώθηση θα δώσουν στην ελληνική οικονομία η χαλάρωση της λιτότητας σε διεθνές επίπεδο και η ανάκαμψη των εξαγωγών χάρη στην επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και τη σημαντική μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας.

Παρότι οι πιθανότητες εξόδου της χώρας από το ευρώ έχουν μειωθεί δραστικά, η λιτότητα εξακολουθεί να αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Ernst & Young, η έμφαση πρέπει πλέον να μετατοπισθεί  στις καθυστερημένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως η μεταρρύθμιση του συστήματος φορολογικής διοίκησης, η απελευθέρωση της οικονομίας και ο περιορισμός του δημόσιου τομέα.

Σε ύφεση και το 2013 η Ευρωζώνη

Σε ύφεση αναμένεται να παραμείνει και φέτος η οικονομία της Ευρωζώνης, εξαιτίας της διεθνούς επιβράδυνσης στις εξαγωγές και της διαρκώς αυξανόμενης ανεργίας, σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Για το τρέχον έτος, το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά 0,6%, ενώ το 2014 θα σημειωθεί αύξηση 0,9%. Η ανεργία προβλέπεται να φθάσει στο 12,7% του εργατικού δυναμικού της ζώνης του ευρώ το α’ τρίμηνο του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με την έκθεση, η καθυστέρηση της ανάκαμψης της Ευρωζώνης οφείλεται εν μέρει στην επιβράδυνση των αναδυόμενων αγορών, ιδίως της Κίνας και της Βραζιλίας οι οποίες αποτελούν βασικές εξαγωγικές αγορές για την περιοχή και τις ατμομηχανές της παγκόσμιας ανάπτυξης. Η εξέλιξη αυτή αντισταθμίζει τα πιο θετικά νέα που έρχονται από τις ΗΠΑ.

«Βραχυπρόθεσμα δεν φαίνεται να μπορούν να γίνουν πολλά για τη βελτίωση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται, ιδιαίτερα στην περιφέρεια θα χρειασθούν χρόνο για να επιδράσουν στο ΑΕΠ», εξηγεί η Μαρί Ντιρόν, ανώτατη οικονομική σύμβουλος του «Eurozone Forecast της Ernst & Young».

«Η ΕΚΤ μπορεί να κάνει περισσότερα χαλαρώνοντας τη νομισματική πολιτικής που απευθύνεται στις ΜΜΕ. Οι κίνδυνοι από την προσπάθεια περαιτέρω στήριξης είναι πολύ μικρότεροι από τους κινδύνους της πλήρους απραξίας» , προσθέτει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα