Βερολίνο: «Όχι» άλλες καθυστερήσεις στο πρόγραμμα της Κύπρου

Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2013 14:25
UPD:14:35
EC/THOMAS HALEY/SIPA

Μήνυμα προς την Κύπρο να εφαρμόσει το πρόγραμμα βοήθειας στο οποίο συμφώνησε με τους διεθνείς δανειστές της, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, στέλνει ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, διαμηνύοντας πως δεν υπάρχει ουδείς λόγος «εκ πρώτης όψεως» να μεταβληθεί η συμφωνία.

«Εκ πρώτης όψεως δεν υφίσταται ουδείς λόγος το πρόγραμμα να αλλάξει», αναφέρει ο Μάρτιν Κότχαους σε γραπτή δήλωσή του προς το πρακτορείο Reuters. «Αντιθέτως, το πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοστεί με συνέπεια και χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. Αυτό επαφίεται κατά κύριο λόγο στους Κυπρίους», σημειώνει.

Σε επιστολή του προς τους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης προειδοποίησε ότι η κυπριακή οικονομία δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει εάν οι όροι του προγράμματος δανεισμού δεν μεταβληθούν, χωρίς ωστόσο να κάνει λόγο ρητά για πρόσθετο δανεισμό.

Νωρίτερα, ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters πως η Ευρωζώνη δεν σκοπεύει να αλλάξει τους όρους του πακέτου διάσωσης της Κύπρου, όπως ζητήθηκε από τον κύπριο πρόεδρο.

Ερωτηθείς για το αν μπορούν να αλλάξουν οι όροι του κυπριακού μνημονίου, ευρωπαίος αξιωματούχος είπε: «Όχι, από όσο μπορώ να εκτιμήσω». Άλλος αξιωματούχος δήλωσε πως δεν υπάρχει πιθανότητα αναθεώρησης των όρων, προσθέτοντας ωστόσο ότι το θέμα θα συζητηθεί στο Eurogroup της Πέμπτης.

Τρίτος αξιωματούχος επανέλαβε ότι δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή βραχυπρόθεσμα, αλλά ότι ενδεχομένως να μπορέσουν να υπάρξουν προσαρμογές μεσοπρόθεσμα, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Ελλάδας. Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί από τους ηγέτες της Ευρωζώνης που συναντώνται στις 27-28 Ιουνίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα