ΔΝΤ: Σύσταση για τόνωση της απασχόλησης στην Ισπανία

Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2013 15:01
UPD:15:10
EPA/BALLESTEROS

Κόσμος περιμένει έξω από γραφείο ευρέσεως εργασίας στη Μαδρίτη.

Επιστροφή της ισπανικής οικονομίας στην ανάπτυξη εντός του έτους «βλέπει» το ΔΝΤ, το οποίο συνιστά στην ισπανική κυβέρνηση να επικεντρωθεί στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην άμβλυνση των επιπτώσεων από της λιτότητας.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την ετήσια διαβούλευση με την κυβέρνηση Ραχόι, η εφαρμογή της λιτότητας αποτελεί προαπαιτούμενο αλλά «πρέπει να είναι σταδιακή και με το μεγαλύτερο δυνατό αναπτυξιακό χαρακτήρα».

Το ταμείο έδωσε τα εύσημα στην κυβέρνηση Ραχόι για τη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας και την προσπάθεια εξυγίανσης του τραπεζικού κλάδου, καθώς και για μια σειρά άλλων μέτρων που συνέβαλαν στην «σταθεροποίηση» της οικονομίας.

Αν και η προοπτική της ισπανικής οικονομίας παραμένει «δυσχερής», το ΔΝΤ σημειώνει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος. Διατυπώνει, ωστόσο, την ανησυχία του για το υψηλό ποσοστό ανεργίας (27%) και τη τη συνεχιζόμενη ύφεση, δεδομένου ότι το ΑΕΠ παραμένει σε τροχιά συρρίκνωσης ήδη επί επτά τρίμηνα.

REUTERS

Η ψαλίδα ανάμεσα σε όσους κατέχουν θέσεις πλήρους απασχόλησης και σε όσους εργάζονται με μερική απασχόληση πρέπει να μειωθεί, υποστηρίζει το ΔΝΤ, ενώ η κυβέρνηση θα πρέπει να μειώσει το κόστος της πρόσληψης νέων εργαζομένων χαμηλής ειδίκευσης.

Επιπλέον, το ταμείο συνιστά στην κυβέρνηση Ραχόι να λάβει μέτρα τόνωσης του ανταγωνισμού, να βελτιώσει τις ισχύουσες διαδικασίες για τις πτωχεύσεις και να ενθαρρύνει τις τράπεζες να πωλούν «τοξικά» στοιχεία του ενεργητικού τους.

Τα πρόσφατα μέτρα στα οποία συμφώνησε η Ευρωζώνη δεν άρκεσαν για την Ισπανία ή για την ίδια τη ζώνη του ευρώ, ανέφερε με εμφανή δυσαρέσκεια το ΔΝΤ, καλώντας να προχωρήσει ταχύτερα η πλήρης τραπεζική ένωση.

Πηγη: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα