Σε ετοιμότητα για προσαρμογή της πολιτικής της η BOJ

Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2013 11:20
UPD:11:33
REUTERS/ISSEI KATO

«Το σημαντικό πλεονέκτημα της νομισματικής πολιτικής είναι η κινητικότητα και η ευελιξία», υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Χαρουχίκο Κουρόντα.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Χαρουχίκο Κουρόντα, με στόχο την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού και την έξοδο από το πολυετές οικονομικό τέλμα.

Όπως εξήγησε, η κεντρική τράπεζα θα αλλάξει πορεία πλεύσης σε περίπτωση που οι οικονομικές συνθήκες μεταβληθούν δραματικά στο μέλλον και θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να περιοριστεί η μεταβλητότητα στην αγορά ομολόγων και να αποτραπεί η απότομη αύξηση των αποδόσεων.

«Το σημαντικό πλεονέκτημα της νομισματικής πολιτικής είναι η κινητικότητα και η ευελιξία», υπογράμμισε σήμερα ο κεντρικός τραπεζίτης στη διάρκεια ομιλίας του για τη νομισματική πολιτική ενώπιον του ιαπωνικού κοινοβουλίου.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι επειδή αναλάβαμε δράση στις 4 Απριλίου δεν θα λάβουμε νέα μέτρα για τα επόμενα δύο χρόνια. Εάν οι οικονομικές και χρηματοοικονομικές συνθήκες αλλάξουν δραματικά και κρίνουμε ότι τα μέτρα της 4ης Απριλίου δεν ήταν αρκετά ή ήταν υπερβολικά, θα προβούμε στις αναγκαίες προσαρμογές», δήλωσε.

Σημείωσε, επίσης, ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές παρουσιάζουν κάποια αστάθεια μετά τα τέλη Μαΐου, με ταυτόχρονη αύξηση των μακροχρόνιων επιτοκίων, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην αβεβαιότητα σχετικά με την αποκλιμάκωση των κινήτρων από τη Fed.

Ο κ. Κουρόντα εκτιμά, ωστόσο, ότι οι αγορές θα σταθεροποιηθούν εν καιρώ, ως αντίκρισμα της βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα