Πάνω από τα όρια το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας

Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2003 13:20

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2002 διαμορφώθηκε στο 3,1% του ΑΕΠ υπερβαίνοντας το όριο του 3,0%, το οποίο είναι και το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο που προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Το γεγονός αυτό επιτρέπει στην Κομισιόν να προβεί στην επιβολή κυρώσεων κατά της Γαλλίας για μη συμμόρφωσή της με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αποφασίσει ήδη την έναρξη πειθαρχικών διαδικασιών κατά της Γερμανίας και της Πορτογαλίας «για το υπερβολικό δημόσιο έλλειμμά» τους.

Πριν από μερικούς μήνες, το Παρίσι προέβλεπε ότι το έλλειμμα θα έφθανε το 2,6% του ΑΕΠ, τόσο κατά το περασμένο έτος όσο και κατά το 2003, ωστόσο αναθεώρησε την πρόβλεψή του για το 2002 στο 2,8%, προς τα τέλη του περασμένου χρόνου.

Στα τέλη του Φεβρουαρίου πάντως ο γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Πιερ Ραφαρέν, δήλωσε για πρώτη φορά, ότι το δημόσιο έλλειμμα της χώρας του πιθανότατα ξεπέρασε, πέρυσι, το ανώτατο όριο (3% προς το ΑΕΠ), που προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ο κ. Ραφαρέν είπε, επίσης, ότι το έλλειμμα προβλέπεται να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και φέτος, θεωρώντας ότι ο κυβερνητικός στόχος για ρυθμό ανάπτυξης 2,5% μάλλον πρέπει να θεωρείται ανέφικτος και ότι θα υπάρξουν εκ νέου δυσχέρειες στα έσοδα από τη φορολογία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα