Ελλειμμα 1.284 εκατ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο

Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2003 13:39

Ελλειμμα 1.284 εκατ. ευρώ, κατά 326 εκατ. ευρώ υψηλότερο εκείνου τον Ιανουάριο του 2002, εμφάνισε τον Ιανουάριο του 2003 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα κυρίως της διεύρυνσης του εμπορικού ελλείμματος και του περιορισμού του πλεονάσματος του ισοζυγίου των μεταβιβάσεων, ενώ αυξήθηκε και το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών δεν μεταβλήθηκε σημαντικά.

Ειδικότερα, η σημαντική αύξηση της δαπάνης για καθαρές εισαγωγές καυσίμων ήταν ο λόγος της διεύρυνσης του εμπορικού ελλείμματος. Αντίθετα, το εμπορικό έλλειμμα εκτός καυσίμων περιορίστηκε, ως αποτέλεσμα της μείωσης των πληρωμών για εισαγωγές, η οποία υπεραντιστάθμισε την παράλληλη μείωση των εισπράξεων από εξαγωγές.

Οσον αφορά το ισοζύγιο υπηρεσιών, παρατηρήθηκε μικρή πτώση των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές και λοιπές υπηρεσίες και παράλληλα μικρή άνοδος των καθαρών εισπράξεων από μεταφορικές υπηρεσίες, χωρίς σημαντική μεταβολή του πλεονάσματος.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων αυξήθηκε λόγω της ανόδου των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Τέλος, ο περιορισμός του πλεονάσματος του ισοζυγίου των μεταβιβάσεων αντανακλά τον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων της γενικής κυβέρνησης (κυρίως καθαρών μεταβιβάσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση).

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Τον Ιανουάριο του 2003 οι άμεσες επενδύσεις κατοίκων στο εξωτερικό ανήλθαν σε 229 εκατ. ευρώ, από τα οποία 197 εκατ. ευρώ αφορούν τη συμμετοχή του ΟΤΕ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ROMTELECOM στη Ρουμανία.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου παρατηρήθηκε καθαρή εισροή ύψους 1.189 εκατ. ευρώ, η οποία αφορά κυρίως εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για αγορά ελληνικών ομολόγων.

Oσον αφορά τις λοιπές επενδύσεις, παρατηρήθηκε καθαρή εκροή ύψους 376 εκατ. ευρώ η οποία συνδέεται κυρίως με το γεγονός ότι οι κάτοικοι αύξησαν τις καταθέσεις και τις τοποθετήσεις τους σε repos στο εξωτερικό.

Στο τέλος Ιανουαρίου 2003 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 8,4 δισ. ευρώ. (Υπενθυμίζεται ότι, από την ένταξη της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ τον Ιανουάριο του 2001, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα, σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, περιλαμβάνουν μόνο το νομισματικό χρυσό, τη «συναλλαγματική θέση» στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα «ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα» και τις απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος σε ξένο νόμισμα έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ.

Αντίθετα, δεν περιλαμβάνουν τις απαιτήσεις σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ, τις απαιτήσεις σε συνάλλαγμα και σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών της ζώνης του ευρώ, και τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στο κεφάλαιο και στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της ΕΚΤ.)

Σημειώνεται, ότι τα στατιστικά στοιχεία για το ισοζύγιο πληρωμών του Φεβρουαρίου 2003 θα ανακοινωθούν στις 14 Απριλίου 2003.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα