MSCI: Yποβάθμιση του Χ.Α. σε αναδυόμενη αγορά

Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2013 00:26
UPD:11:54
FOSPHOTOS/MENELAOS MYRILLAS

Την υποβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών ανακοίνωσε ο διεθνής οίκος ΜSCI.

Η στάθμιση της Ελλάδας στον δείκτη του διεθνή οίκου MSCI μετά την υποβάθμισή της σε αναδυόμενη αγορά θα είναι 0,3%, σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου.

Ο διεθνής οίκος είχε ενημερώσει ήδη από τις 7 Μαΐου, ότι θα επανεξέταζε την παραμονή ή όχι της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς μεταξύ των ανεπτυγμένων χρηματιστηρίων ή θα την υποβάθμιζε στις αναδυόμενες με κύριο επιχείρημα το μέγεθος της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς και με ειδικότερες αναφορές στον τζίρο και την κεφαλαιοποίησή της.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της "Ν" , οι επικεφαλής της ΕΧΑΕ ανέφεραν ότι ενδεχόμενη υποβάθμιση θα αποτελέσει καλή ευκαιρία για αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων και εισροή νέων κεφαλαίων που παραδοσιακά επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές. 

Το κύριο κριτήριο του MSCI όσον αφορά στην κατάταξη των χρηματιστηριακών αγορών σχετίζεται με ένα μέσο όρο κεφαλαιοποίησης, πάνω από τον οποίο πρέπει να περιλαμβάνεται συγκεκριμένος αριθμός εταιρειών (4).

Η προοπτική υποβάθμισης της εγχώριας αγοράς από ανεπτυγμένη σε αναδυόμενη προβάλλεται και ως ένας από τους βασικούς λόγους για τη χθεσινή βουτιά του Γενικού Δείκτη Τιμών, ο οποίος έκλεισε με απώλειες 4,67%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα