Αυτοί που ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό, ότι και να μην προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, μάλλον δεν διάβασαν το μνημόνιο. Αν το διάβαζαν, δεν θα εξέθεταν τον κ. Σαμαρά, ώστε να δηλώνει χθες πως τα περί λήψης νέων μέτρων, επειδή δεν προχωρεί η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, είναι «αστειότητες».
Το μνημόνιο προβλέπει πως εάν ο στόχος αποκρατικοποιήσεων δεν επιτευχθεί επί δύο συνεχόμενα τρίμηνα, τότε ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα αυξάνεται αυτόματα κατά 50%. Οπως εξηγείται, αυτό θα γίνεται με ισόποση περικοπή των τρεχουσών δαπανών γενικής κυβέρνησης και μέχρι ποσού 1 δισ. ευρώ, ετησίως. Η τρόικα, για να δεσμεύσει ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση, ενέγραψε τα προσδοκώμενα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων στον πίνακα των δανειακών αναγκών.
Δηλαδή, για το γ’ τρίμηνο του 2013 οι δανειακές ανάγκες (έλλειμμα και χρεολύσια) έχουν υπολογιστεί από την Κομισιόν σε 5,8 δισ. ευρώ, από το μηχανισμό στήριξης η χώρα θα λάβει 4,8 δισ. ευρώ και το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ θα πρέπει να καλυφθεί από ιδιωτικοποιήσεις. Για το σύνολο του έτους έχουν προβλεφθεί 2,5 δισ. ευρώ, που είναι αδύνατη η επίτευξη εύρεσης τους και συνεπώς θα πρέπει να απασχολήσει την κυβέρνηση πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, τόσο για φέτος όσο και για τα επόμενα χρόνια.
Ακόμη, το μνημόνιο προβλέπει την αξιολόγηση της απόδοσης του ΤΑΙΠΕΔ και, εφόσον κριθεί ότι δεν επιτυγχάνει τους στόχους, τότε θα ακολουθήσει αλλαγή, με πρόσωπα ενδεχομένως από το εξωτερικό, για να «τρέξουν» ταχύτερα τα σχέδια. Αμείλικτα είναι και τα νούμερα των αποκρατικοποιήσεων. Για φέτος ο στόχος είναι η είσπραξη 2,5 δισ. ευρώ και μέχρι τώρα έχουν εισπραχθεί κάποια ελάχιστα εκατομμύρια από την πώληση ακινήτων που βρίσκονται στο εξωτερικό, όπου υπάρχει κτηματολόγιο, γιατί εδώ, στο εσωτερικό, δεν έχουμε κτηματολόγιο και δεν ξέρουμε τι πουλάμε.
Για να προσεγγιστεί ο φετινός στόχος των αποκρατικοποιήσεων, οι ελπίδες στηρίζονταν στη ΔΕΠΑ, με προσδοκώμενο τίμημα 900 εκατ. ευρώ, και στον ΟΠΑΠ, απ’ όπου περιμένουν 652 εκατ. ευρώ. Εκκρεμεί επίσης η είσπραξη του τιμήματος από τα Κρατικά Λαχεία, ύψους 192 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα μαζεύονταν περίπου 1,7 δισ. ευρώ και το ποσό θα συμπληρωνόνταν από μικρότερου χαρακτήρα εγχειρήματα ή θα ζητούσαν την επιείκεια της τρόικας.
Στην προκειμένη περίπτωση με τη ΔΕΠΑ, εκτός από την κυβέρνηση που πιάστηκε κυριολεκτικά στον ύπνο, ευθύνη έχει και η Κομισιόν. Μην περιμένει, όμως, η κυβέρνηση να βγει η Κομισιόν και να παραδεχτεί ανοιχτά την ανάμειξή της στα παρασκήνια, ώστε να καλυφθούν οι δικές της αβελτηρίες. Αντίθετα, οφείλει να δράσει άμεσα και να προλάβει τις παρενέργειες του ναυαγίου της ΔΕΠΑ, που είναι πολλές.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - [email protected]