Kέντρο ελαφράς μεταποίησης εξετάζει η Cosco για το Θριάσιο

Αν οι επαφές κλείσουν θετικά, οι Κινέζοι θα συζητήσουν για ΟΛΠ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ελεύθερη ζώνη
Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013 07:00
UPD:07:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖ

Ως «κλειδί» για την κινεζική εμπορική διείσδυση στην Ευρώπη λογίζει η Cosco τη δημιουργία κέντρου μεταποίησης στο Θριάσιο Πεδίο. Στη φωτογραφία η γραμμή Ικόνιο - Θριάσιο.

«Στρατηγικής σημασίας» θεωρούν στα κεντρικά της Cosco στο Πεκίνο την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για το δεύτερο συνεχόμενο φιλικό διακανονισμό μεταξύ της θυγατρικής τους στην Ελλάδα ΣΕΠ Α.Ε. και του ΟΛΠ.

Μάλιστα έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα μέχρι τις 26 Ιουνίου 2013, διότι εκείνη την ημέρα θα φτάσει στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Cosco, capt. Wei Jiafou. Ο ισχυρός άντρας του μεγαλύτερου κινεζικού ναυτιλιακού ομίλου, ο οποίος είναι δεύτερος σε παγκόσμιο επίπεδο, αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ θα παραβρεθεί στα εγκαίνια της λειτουργίας του ανατολικής πλευράς προβλήτα ΙΙΙ του Σ.ΕΜΠΟ.

Εφόσον έχει «κλείσει» το θέμα της φιλικής διευθέτησης, η Cosco σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να ανοίξει τα χαρτιά της στην ελληνική κυβέρνηση και να εκφράσει με πιο επίσημο τρόπο τους επενδυτικούς σχεδιασμούς της για την Ελλάδα. Σε αυτούς, σύμφωνα με πληροφορίες από την Ακτή Μιαούλη, περιλαμβάνεται η πρόθεση του ομίλου να συμμετάσχει σε ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ μέσω πώλησης μετοχών.

Το ίδιο ισχύει και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το εμπορικό δίκτυο, αφού έχει καθοριστική σημασία για την ανάπτυξη του εμπορίου από Ασία, μέσω Ελλάδας για Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη. Σημειώνεται ότι η Cosco στο παρελθόν είχε εκφράσει ενστάσεις για τη συμφωνία με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αφού θεωρούσε ότι η είσοδος ιδιώτη επενδυτή σε αυτή ενδεχομένως θα άλλαζε τα δεδομένα της συμφωνίας.

Τέλος, η Cosco φαίνεται ότι δεν είναι αδιάφορη και για το Θριάσιο Πεδίο, έστω και σε βάθος χρόνου, αφού οι πληροφορίες από την Ακτή Μιαούλη αναφέρουν ότι στην περιοχή μπορεί να αναπτυχθεί ελεύθερη ζώνη και ένα κέντρο ελαφράς μεταποίησης, κάτι που αποτελεί βασικό σχεδιασμό της Κίνας, για την εμπορική διείσδυσή της στην Ευρώπη.

Η Cosco ζητεί την κατάργηση του εγγυημένου ανταλλάγματος που σε καθαρά παρούσα αξία φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ περίπου, προκειμένου να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις που ξεπερνούν τα 220 εκατ. ευρώ σε υποδομές στον προβλήτα ΙΙΙ ώστε να προσθέσουν 1,5 εκατ. teu στη δυναμική τους και να φτάσουν οι εγκαταστάσεις πάνω από 6 εκατ. teu σε ετήσια βάση. H Cosco μάλιστα υποστηρίζει ότι από τον όγκο των συναλλαγών που θα κάνει στις εγκαταστάσεις της ο ΟΛΠ τελικά θα αποκομίσει περισσότερα έσοδα σε σχέση με όσα προβλέπονται στο εγγυημένο αντάλλαγμα.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δεχτεί το «πάγωμα» του εγγυημένου για ένα χρονικό διάστημα που θα συνδέεται με την ανάκαμψη του ΑΕΠ της χώρας, αφού στο σκεπτικό που αναπτύσσεται είναι ότι το εγγυημένο υπολογίστηκε με άλλο ΑΕΠ και άλλες προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.

Σύσκεψη για το αντάλλαγμα

Εν τω μεταξύ, χθες το απόγευμα, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ, Γιώργο Ανωμερίτη. Οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για το θέμα της φιλικής διευθέτησης με την Cosco, κάτι για το οποίο ο ΟΛΠ έχει εκφράσει τις ενστάσεις του για την κατάργηση του εγγυημένου ανταλλάγματος, χωρίς ωστόσο να αποκλείει το ενδεχόμενο πάγωμα.

Σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, για την οποία μέχρι το τέλος μήνα το ΤΑΙΠΕΔ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει δώσει θα έχει ανακοινώσει τις αποφάσεις του (μεταξύ παραχώρησης δραστηριοτήτων ή πώλησης του πλειοψηφικού μετοχικού πακέτου του δημοσίου), ο κ. Ανωμερίτης έχει εκφράσει την κάθετη αντίθεσή του για το σενάριο πώλησης των μετοχών. Εχει μάλιστα και τη στήριξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα μόλις δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της παραχώρησης δραστηριοτήτων. 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΜΠΛΑΚΗΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΛΠ



Σχολιασμένα