Γιούνκερ: Ελλάδα και Ευρωζώνη θα βγουν νικήτριες

Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013 19:43
UPD:22:24
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούγκερ μιλά από το βήμα του Μεγάρου Μουσικής σε διάλεξη με θέμα  «Ευρώ: Απολογισμός και Προοπτικές».

Τη βεβαιότητα πως η Ελλάδα, όπως και η Ευρωζώνη, θα βγουν νικήτριες από την περιπέτεια εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβρούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια διάλεξής του στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί στη χώρα μας.

Παράλληλα είπε ότι διαβλέπει σοβαρή πιθανότητα, με βάση τα στοιχεία, για επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη το 2014.

Ο κ. Γιούνκερ ξεκίνησε την ομιλία του με θερμά λόγια για τη χώρα μας: «Όταν η Ελλάδα δέχθηκε μια επίθεση άσεμνη και δηλητηριώδη, και ήμουν εκεί για να την υπερασπιστώ ... Η Ελλάδα είναι και δικιά μου» είπε, ενώ, αφού χαρακτήρισε τα προβλήματα τα οποία αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει η Ελλάδα από την έναρξη της κρίσης «τραγικά και δραματικά», σημείωσε ότι δεν μπορούν να εξεταστούν έξω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Αναφέρθηκε ακόμη σε προτάσεις και αποστροφές των λόγων πολιτικών εκπροσώπων του ευρωπαϊκού Βορρά κατά τη διάρκεια της κρίσης οι οποίες έθιγαν την τιμή και την αξιοπρέπεια του ελληνικού έθνους και στις οποίες, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ο ίδιος αντιστάθηκε σθεναρά.

Αφού τόνισε πως η Ελλάδα «από το 2010 κάνει σωστά τη δουλειά της», δήλωσε «πολύ περήφανος» που αντέδρασε, όπως είπε, στο grexit και σημείωσε: «Η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες ανάκαμψης και θα βγει νικήτρια. Από το βάθος της καρδιάς μου λέω πως η προσπάθεια που κατέβαλε τούτη η χώρα συγκριτικά είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτές που ζητήθηκαν από άλλες χώρες. Θαυμάζω την ταχύτητα ανταπόκρισης της ελληνικής Βουλής και αποτίω φόρο τιμής στο πολιτικό προσωπικό της κυβέρνησης. Θα υπάρξει ούριος άνεμος και οι Έλληνες έχουν μάθει να τραβούν κουπί».

Επισήμανε πάντως πως «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην εξυγίανση των δημοσιονομικών. Ανάπτυξη χωρίς υγιή δημοσιονομικά δεν υπάρχει και όποιος το λέει αυτό πρόκειται περί πλάνης».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, είπε ότι «δεν είναι της παρούσης» και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα, που «έχασε το 25% του ΑΕΠ της», έχει «κάθε λόγο να είναι περήφανη για τον εαυτό της».

Σχετικά με το ρόλο της Ευρώπης ως ηπείρου από την άποψη των εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία, ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη κοινή αγορά του κόσμου, η οποία όμως βλέπει το ποσοστιαίο ΑΕΠ της σαν συμβολή στο παγκόσμιο ΑΕΠ να βαίνει μειούμενο.

Την ίδια στιγμή, σημείωσε ο κ. Γιούνκερ, η αποδυνάμωση της Ευρώπης σε δημογραφικό επίπεδο θέτει επίσης νέες προκλήσεις.

«Υπάρχει ανάγκη για περισσότερη ευρωπαϊκή  ενοποίηση, για λιγότερο εθνικισμό, για λιγότερο λαϊκισμό», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, για να σημειώσει ότι οποιος χρησιμοποιεί την έννοια έθνος ενάντια στην Ευρώπη, οδηγεί σε απώλειες για όλους και για τον ίδιο, ενώ «όποιος ζητεί περισσότερη Ευρώπη, οδηγεί σε όφελος για όλους».

Ανατρέχοντας στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης - που φτιάχτηκε από τους «ήρωες πολέμου» - ο κ. Γιούνκερ τόνισε: «Με φοβίζει η λήθη. Πρέπει να μιλάμε στους νέους για τον πόλεμο και την ειρήνη. Στη λήθη ζουν οι παλιοί δαίμονες της Ευρώπης, τους οποίους μπορούν να αναβιώσουν χαρισματικοί λαϊκιστές. Το 1914 το μεγάλο κεφάλαιο δεν μπόρεσε να αποτρέψει τον πόλεμο που ξεκίνησε από έναν τυχαίο πυροβολισμό. Σήμερα υπάρχουν 60 εστίες πολέμων και η μνήμη της Ευρώπης είναι πολύ μικρή».

Δεν έχουμε ανέβει ακόμη το βουνό, ούτε η Ελλάδα ούτε σαν Ευρώπη, αλλά θα τα καταφέρουμε, με προτεραιότητα την αντιμετώπιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο της μάστιγας της νεανικής ανεργίας, κατέληξε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα