Στην Αθήνα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013 15:20
UPD:18:39
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝ

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς (Δ) υποδέχεται τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (Α) στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Ο κ. Γιούνκερ πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα.

A- A A+

Στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος προσγειώθηκε λίγο πριν τις 15.30 το αεροσκάφος που μετέφερε τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και πρώην επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη εργασίας στη χώρα μας.

Τον κ. Γιούνκερ υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο Πρωθυπουργός. Αγήματα απέδωσαν τιμές στον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, ο οποίος μετά τις ανακρούσεις των εθνικών ύμνων χαιρέτισε θερμά τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, που ήταν παρόντα στην υποδοχή του.

Το απόγευμα ο κ. Γιούνκερ θα δώσει διάλεξη στο Μέγαρο Μουσικής, με θέμα «Ευρώ: απολογισμός και προοπτικές». Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την πρεσβεία του Λουξεμβούργου στην Αθήνα, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Αύριο Τρίτη, ο κ. Γιούνκερ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον πρόεδρο τη Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου σημείωνε μεταξύ άλλων πως εξαφανίστηκε η λέξη Grexit, ενώ αποκάλυπτε πως η Ελλάδα είχε βρεθεί πολύ κοντά στην έξοδο από το ευρώ το 2012.

Όπως είπε, αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ωστόσο για κάποιο διάστημα πέρυσι το σενάριο του Grexit φαινόταν πολύ πιθανό.

«Τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012, η φημολογία σε όλο τον κόσμο αφορούσε ένα Grexit. Τώρα αυτή η απαίσια λέξη έχει εξαφανιστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ήμασταν πολύ κοντά [σε μια έξοδο της Ελλάδας]», είπε ο Γιούνκερ, σημειώνοντας πως αν η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε λάβει τις αποφάσεις που έλαβε, η έξοδος από το ευρώ δεν θα ήταν απλά μια πιθανότητα, αλλά μια πραγματικότητα.

Ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup υποστήριξε πως η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του Ιουνίου μετρίασε τους φόβους ότι η Ελλάδα δεν θα τηρούσε τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει.

«Έχουμε καλούς λόγους να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ότι τα εναπομείναντα μέρη του προγράμματος θα εφαρμοστούν τους προσεχείς μήνες, ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα και ότι σε μερικά χρόνια από τώρα η Ελλάδα θα αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στις αγορές», επεσήμανε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή