Νοβότνι: Αναγκαία η διατήρηση των «χαλαρών» πολιτικών

Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013 11:55
UPD:12:11
REUTERS/LEONHARD FOEGER

Αν και παρατηρείται σταθεροποίηση του χρηματοοικονομικού συστήματος, ο Έβαλντ Νοβότνι προειδοποιεί ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις στον τραπεζικό κλάδο –ειδικά στην Ευρώπη, ότι οι συνθήκες στην πραγματική οικονομία είναι δυσχερείς και ο δημόσιος δανεισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Την ανάγκη διατήρησης των διευκολυντικών πολιτικών από τις κεντρικές τράπεζες επσήμανε σήμερα το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι.

Αν και παρατηρείται σταθεροποίηση του χρηματοοικονομικού συστήματος, ο κ. Νοβότνι προειδοποιεί ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις στον τραπεζικό κλάδο –ειδικά στην Ευρώπη, ότι οι συνθήκες στην πραγματική οικονομία είναι δυσχερείς και ο δημόσιος δανεισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

«Για τους λόγους αυτούς, πρέπει να διατηρηθεί η διευκολυντική νομισματική πολιτική», τόνισε. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι κάθε μέτρο νομισματικής πολιτικής έχει παρενέργειες, οι οποίες πρέπει να λαμβάνονται υπ΄όψιν από τις κεντρικές τράπεζες.

«Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να έχουν σαφή εικόνα των προτεραιοτήτων και του δυνητικού μακροοικονομικού κόστους από την αλλαγή της τρέχουσας νομισματικής στάσης», σημείωσε.

Όπως εξήγησε, είναι σημαντικό για τη νομισματική πολιτική να υπάρχει μία «άγκυρα», όπως είναι ο στόχος νομισματικής σταθερότητας της ΕΚΤ για διατήρηση του πληθωρισμού κάτω αλλά κοντά στο 2%. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι ένας οικονομικός δείκτης δεν μπορεί να παρέχει από μόνος του ολοκληρωμένη καθοδήγηση για τη νομισματική πολιτική.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα