Ντράγκι: Διατήρηση της διευκολυντικής πολιτικής από την ΕΚΤ

Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2013 16:36
UPD:19:12
REUTERS/ALEX DOMANSKI

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας άφησε να εννοηθεί ότι η τράπεζα είναι διατεθειμένη να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια τους επόμενους μήνες για να βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Η  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει τη διευκολυντική της πολιτική για όσο διάστημα χρειαστεί, κρατώντας τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα, τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι.

YOUTUBE/ECB EURO

Στη συνέντευξη Τύπου που διαδέχθηκε τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, κατά την οποία αποφασίστηκε η διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα, ο κ. Ντράγκι άφησε να εννοηθεί ότι η τράπεζα είναι διατεθειμένη να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια τους επόμενους μήνες για να βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

«Ο διευκολυντικός χαρακτήρας της νομισματικής μας πολιτικής αναμένεται να συνεχίσει να στηρίζει τις προοπτικές για ανάκαμψη της οικονομίας [της Ευρωζώνης] εντός του έτους», δήλωσε ο ευρωπαίος τραπεζίτης.

Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες ενδυνάμωσης των οικονομιών τους, ακόμη και μετά τη δραστική μείωση του κόστους δανεισμού ως αποτέλεσμα του προγράμματος αγοράς ομολόγων που εκπόνησε η ΕΚΤ το περασμένο καλοκαίρι, τόνισε.

REUTERS

«Το καινούργιο ευρωπαϊκό… πλαίσιο των δημοσιονομικών και οικονομικών πολιτικών θα πρέπει να δρομολογηθεί με σταθερό τρόπο», δήλωσε ο κ. Ντράγκι. «Υπό αυτή την έννοια, το διοικητικό συμβούλιο θεωρεί ότι τυχόν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος μείωσης των υπέρογκων δημοσιονομικών ελλειμμάτων θα πρέπει να λαμβάνονται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις».

Ο ευρωπαίος τραπεζίτης προειδοποίησε, επίσης, τα κράτη να μην είναι υπερβολικά αισιόδοξα όσον αφορά στις τρέχουσες ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά. Eάν μετά από δύο χρόνια παρατάσεων της δημοσιονομικής εξυγίανσης το έλλειμμα μιας χώρας παραμένει εξαιρετικά υψηλό και η ανταγωνιστικότητά της χαμηλή, «δεν νομίζω πως η αγορές θα είναι ευχαριστημένες και πολύ σύντομα θα τιμωρήσουν αυτή τη χώρα», εξήγησε.

Ελαφρώς καθοδική αναθεώρηση της πρόβλεψης για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης φέτος

Σε ό,τι αφορά της προβλέψεις της για την οικονομία της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ την αναθεώρησε ελαφρώς προς τα κάτω, εκτιμώντας ότι το ΑΕΠ της θα μειωθεί το 2013 κατά 0,6% έναντι μείωσης κατά 0,5% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψή της.

Για το 2014 προβλέπει ανάπτυξη 1,1% (έναντι 1%).

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 1,4% (από 1,6% με την προηγούμενη πρόβλεψη) και στο 1,3% το 2014.

Ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι δεν βλέπει κίνδυνο αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη και τόνισε ότι η μείωση του πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στη μείωση των τιμών των καυσίμων.

Τι είπε για τις τράπεζες

Ο κεντρικός τραπεζίτης ζήτησε επίσης την ταχεία υλοποίηση των σχεδίων για τη δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού εξυγίανσης και εκκαθάρισης προβληματικών τραπεζών της ευρωζώνης.

Όπως είπε, η δημιουργία μίας πλήρους τραπεζικής ένωσης απαιτεί έναν ενιαίο μηχανισμό εποπτείας των τραπεζών —ένα ρόλο που ετοιμάζεται να αναλάβει η ΕΚΤ από τα μέσα του 2014— και έναν ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης ή/και εκκαθάρισης.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο τονίζει με έμφαση ότι ο μελλοντικός ενιαίος εποπτικός μηχανισμός και ο ενιαίος μηχανισμός εξυγίανσης και εκκαθάρισης αποτελούν βασικά στοιχεία για να κινηθούμε στην κατεύθυνση της εκ νέου ολοκλήρωσης του τραπεζικού συστήματος και για τον λόγο αυτό απαιτούν ταχεία εφαρμογή», δήλωσε ο κ. Ντράγκι.

Η ΕΚΤ ανησυχεί ότι οι ευρωπαϊκές χώρες αντιδρούν στη δημιουργία ενιαίου μηχανισμού εξυγίανσης και εκκαθάρισης των τραπεζών και θέλει να συσταθεί αυτός ο μηχανισμός για να στηριχθεί ο ρόλος της όσον αφορά την εποπτεία των τραπεζών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα