Στο 1 δισ. ευρώ το πρωτογενές έλλειμμα στο 5μηνο

Έναντι στόχου για έλλειμμα 4,2 δισ. ευρώ
Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013 10:44
UPD:11:13
EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η θετική απόκλιση έναντι του στόχου έχει σταθεροποιηθεί, μετά τον Μάρτιο, σε επίπεδα άνω των 3 δισ. ευρώ .

Σε 1 δισ. ευρώ ή στο 0,5% του ΑΕΠ υποχώρησε το πρωτογενές έλλειμμα το πρώτο πεντάμηνο του 2013, έναντι 2,4 δισ. ευρώ ή 1,2% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περίοδο του 2012, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Ο στόχος του προϋπολογισμού ήταν για πρωτογενές έλλειμμα 4,2 δισ. ευρώ το πρώτο  πεντάμηνο του έτους, όσο και το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η θετική απόκλιση έναντι του στόχου έχει σταθεροποιηθεί, μετά τον Μάρτιο, σε επίπεδα άνω των 3 δισ. ευρώ .

Χρ. Σταϊκούρας: Παγιώνεται η ικανοποιητική εξέλιξη του Προϋπολογισμού

Δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα για το πρωτογενές έλλειμμα το πρώτο πεντάμηνο του 2013 και το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού.

«Δηλαδή, παγιώνεται η ικανοποιητική εκτέλεση του Προϋπολογισμού ως προς το σκέλος του πρωτογενούς ελλείμματος», επισημαίνει ο κ. Σταϊκούρας.

Όσον αφορά στο  έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού, αυτό μειώθηκε στα 3,9 δισ. ευρώ από 10,9 δισ. ευρώ που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Ο στόχος ήταν για έλλειμμα ύψους 7,1 δισ. ευρώ. Συνεπώς, το έλλειμμα μειώθηκε στο 2,1% του ΑΕΠ το πρώτο πεντάμηνο του έτους, από 5,6% του ΑΕΠ το αντίστοιχο διάστημα του 2012. 

Από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών προκύπτει ότι τα καθαρά έσοδα, τόσο του Κρατικού όσο και του Τακτικού Προϋπολογισμού, αν και μειωμένα σε σχέση με το 2012, όπως προέβλεπε άλλωστε και ο Προϋπολογισμός, διατηρούνται και υπερβαίνουν το επίπεδο των στόχων που έχει τεθεί.

Ωστόσο, τα καθαρά έσοδα προ επιστροφής φόρων είναι μειωμένα κατά 8% έναντι της περυσινής χρονιάς και κατά 3% έναντι του στόχου. Και αυτό διότι οι επιστροφές φόρων, εξαιρουμένων αυτών των παρελθόντων ετών, και οι οποίες ανέρχονται στα 592 εκ. ευρώ για φέτος, είναι πολύ χαμηλότερες από πέρυσι, όπως εξηγεί το υπουργείο Οικονομικών.

Βέβαια, οι συνολικές επιστροφές φόρων ανέρχονται στο 1,1 δισ. ευρώ, όσες και ο στόχος της περιόδου, στόχος ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τη διάκριση μεταξύ επιστροφών φόρων της τρέχουσας χρήσης και παρελθόντων ετών.

Τα προ επιστροφών έσοδα, το πρώτο πεντάμηνο του έτους, παρουσιάζουν υστέρηση 562 εκατ. ευρώ σε σχέση με τους στόχους (248 εκατ. ευρώ στους άμεσους και 254 εκατ. ευρώ στους έμμεσους φόρους).

Ειδικότερα, το μήνα Μάιο, το σύνολο των εσόδων διαμορφώθηκε στα 3,5 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 144 εκατ. ευρώ ή κατά 4% έναντι του μηνιαίου στόχου. Η αρνητική απόκλιση έναντι του στόχου του Μαΐου 2013 οφείλεται, αποκλειστικά στους άμεσους φόρους.

Πιο συγκεκριμένα, οφείλεται στα μειωμένα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 248 εκατ. ευρώ (54 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για 302 εκατ. ευρώ) ή 82% και στους άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών (Π.Ο.Ε.) κατά 140 εκατ. ευρώ ή 46%, γεγονός που αποδίδεται στην καθυστέρηση αποστολής του ΦΑΠ 2011. Τονίζεται ότι δεν έχει εισπραχθεί καθόλου ΦΑΠ 2011, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι θα είχε εισπραχθεί στο σύνολό του, δηλαδή άνω των 300  εκατ. ευρώ μέχρι τέλος Μαΐου.

Θετική απόκλιση έναντι των στόχων του Μαΐου παρουσίασαν ο φόρος εισοδήματος ειδικών κατηγοριών κατά 47 εκατ. ευρώ ή 38%, οι φόροι στην περιουσία κατά 22 εκατ. ευρώ ή 10%, ο ΦΠΑ καπνού και οι λοιποί ΕΦΚ (καπνού κλπ) κατά 19 εκατ. ευρώ ή 44% και 77 εκατ. ευρώ ή 43% αντίστοιχα, οι λοιποί φόροι συναλλαγών κατά 118 εκατ. ευρώ ή 197%, λόγω των αυξημένων εισπράξεων του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου που προήλθαν από την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τα έσοδα από καταργηθέντες ειδικούς λογ/σμους κατά 28 εκατ. ευρώ ή 38%.

«Συνεπώς ο Μάιος είναι ο πρώτος μήνας που όχι μόνο «πιάνουμε», όπως έγινε και τον Απρίλιο, τους στόχους στους έμμεσους φόρους, αλλά τους υπερκαλύπτουμε (περίπου κατά 14%)», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Αυτή η ενθαρρυντική εικόνα τους τελευταίους 2 μήνες στους έμμεσους φόρους, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των άμεσων φόρων που αναμένεται τους επόμενους μήνες με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων και την πληρωμή φόρων περιουσίας παρελθόντων ετών, εκτιμάται ότι θα καλύψει τις όποιες δημοσιονομικές αποκλίσεις στο σκέλος των εσόδων κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους», σημειώνεται.

Το υπουργείο επαναλαμβάνει, πάντως, ότι «στο σκέλος των εσόδων δε δικαιολογείται εφησυχασμός αλλά, αντίθετα, απαιτείται διαρκής προσοχή και εντατικοποίηση της προσπάθειας».

Όσον αφορά στις πρωτογενείς δαπάνες, αυτές μειώθηκαν τόσο έναντι του στόχου όσο και έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2012. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκαν στα 18,2 δισ. ευρώ, 2,3 δισ. ευρώ ή 11% χαμηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2012, και 1,5 δισ. ευρώ ή 8% χαμηλότερα από τον στόχο που είχε τεθεί για το πρώτο πεντάμηνο.

Παρά το γεγονός ότι φέτος, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, χορηγήθηκε η έκτακτη παροχή των δικαστικών (103 εκατ. ευρώ), είναι αυξημένες οι δαπάνες περίθαλψης (14 εκατ. ευρώ), κοινωνικής χρηματοδότησης (20 εκατ. ευρώ) και κάλυψης ελλειμμάτων των νοσοκομείων (109 εκατ. ευρώ), ενώ χορηγήθηκε και επίδομα θέρμανσης (68 εκατ. ευρώ).

 Εν τω μεταξύ, οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν στο 1,1 δισ. ευρώ, έναντι 1,3 δισ. ευρώ το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2012.

«Εφικτή» η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Σταϊκούρας υπογραμμίζει πως με τη συμπλήρωση του πρώτου πενταμήνου του έτους διαπιστώνεται ότι η δημοσιονομική πραγματικότητα της χώρας βελτιώνεται. «Συνεπώς, καθίσταται εφικτή η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από εφέτος.»

«Η ελληνική κυβέρνηση, με αποφασιστικότητα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά και μακριά από παίγνια μηδενικού αθροίσματος, εργάζεται για τη βιώσιμη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών και τη συμπλήρωση του δημοσιονομικού εγχειρήματος με πολιτικές για την ανάταξη της οικονομίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα